eur:
393.67
usd:
364.6
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Védőmaszkos eladó egy igualadai gyógyszertárban 2020. április 6-án. Spanyolországban már ötödik napja csökken az új típusú koronavírus napi fertőzöttjeinek és halálos áldozatainak száma. Összesen már 135 032 ember tesztje lett eddig pozitív az elmúlt több mint két hónap alatt, a vírus okozta megbetegedésbe 4273-an haltak bele.
Nyitókép: MTI/AP/Felipe Dana

Az eddigi legbiztatóbb adat érkezett Spanyolországból

Egyre többen térhetnek vissza a munkába is.

Spanyolországban az elmúlt 24 óra során 517-tel nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma. Ezzel már 17 489 elhunytról tudnak az országban.

A fertőzöttek száma 169 469-ra emelkedett, és már 64 ezren kigyógyultak a betegségből.

Az új betegek száma 2, míg az elhunytaké 3 százalékkal emelkedett, ez a legalacsonyabb arányú növekedés a járvány kitörése óta.

Közben bejelentették, hogy enyhítenek a gazdaságot érintő szigorú korlátozásokon, így a gyárakban újraindul a termelés, folytatódhatnak az építkezések és néhány szolgáltatás is elkezdődhet, de be kell tartani a szigorú előírásokat. Spanyolország 17 tartományából nyolc kivételével a húsvéthétfő munkanap, így ezeken a területeken két hét szünet után megkezdték a munkát a nem létfontosságú ágazatokban, például az építő- vagy az autóiparban dolgozók. A spanyol közszolgálati televízióban (TVE) elhangzott becslés szerint országosan mintegy 2 millió munkavállaló tér vissza a munkába ezekben a napokban.

A spanyol kormány március 30-án állította le a nem létfontosságú szektorok működését, hogy így lassítsa a koronavírus terjedését. A kabinet szerint az intézkedés beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök vasárnap beszélt arról, hogy ezzel véget ért az ország "hibernációja", de a szükségállapottal együtt járó szigorú általános korlátozás nem. A diákok továbbra is távoktatásban tanulnak, ahol csak lehet, otthonról zajlik a munkavégzés, és nem enyhítenek a lakhelyelhagyási korlátozásokon sem. Zárva maradnak az éttermek és azok az üzletek, amelyek nem olyan alapvető szükségletek látnak el, mint például az élelmezés.

Spanyolország a szükségállapot ötödik hetébe lépett, amely egyelőre április 25-én éjfélig van érvényben, de újbóli meghosszabbítása várható.

Reggel 6 és 9 óra között a munkába indulóknak szájmaszkot osztottak a hatóságok a városok legfontosabb közlekedési csomópontjain. Mintegy 10 millió maszkot biztosít a kormány erre a célra. A madridi autonóm közösségben több mint 1,4, Katalóniában 1,7 millió maszk áll az utasok rendelkezésére. Ezekben a tartományokban a legtöbb a regisztrált fertőzött, előbbiben 47 146, utóbbiban 34 726.

A maszk viselése ajánlott, de nem kötelező, mivel nem mindenhol egyformán beszerezhető. Fernando Grande-Marlaska spanyol belügyminiszter egy hétfői rádióinterjúban azt ígérte: a hétvégére az összes patikában kaphatók lesznek ezek a védőeszközök.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Spanyol szupervonat-gyártót vennének magyarok - Miért izgalmas ennyire a Talgo?

Spanyol szupervonat-gyártót vennének magyarok - Miért izgalmas ennyire a Talgo?

Pár hónapja már voltak pletykák, március elején pedig hivatalossá vált, hogy spanyol vonatgyártót venne egy magyar befektetői csoport, több mint 200 milliárd forintért. A hírek szerint a spanyol kormány igyekszik keresztbe tenni a Talgo nevű cég felvásárlásának, és nemrégiben felbukkanhatott egy újabb potenciális vevő is, így korántsem biztos a siker. Összeszedtük, hogy hol tart most a sztori, hogy mit gyárt pontosan a Talgo, és hogy miért kell ennyire a spanyol cég a magyar befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×