eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Ferenc pápa a női szerpapság lehetőségét vizsgáltatja

A római katolikus egyház vezetője új szakértői bizottságot állított fel annak megvitatására, hogy lehetnek-e nők is szerpapok, más szóval segédlőpapok, avagy diakónusok - jelentették be szerdán a Vatikánban.

A Giuseppe Petrocchi olasz bíboros vezette bizottságnak tíz tagja van - hat európai országból és az Egyesült Államokból -, közülük öt nő.

A jelenlegi egyházjog szerint diakónus lehet házas férfi is, asszony vagy hajadon azonban nem, jóllehet a korai kereszténység idején szolgáltak nők is segédlőpapokként. Ferenc pápa épp az ő esetük tanulmányozására állított fel 2016-ban bizottságot, ám annak tagjai nem jutottak egyezségre a kérdésben, hogy a hajdani minta alapján megnyíljon-e nők előtt is a diakónusi lehetőség, ezért a testület feloszlott.

A szerpapoknak számos olyan jogosultságuk van, amely papokat illet meg: összeadhatnak párokat, keresztelhetnek, temetési szertartást tarthatnak, misét azonban nem.

A női diakónusok támogatói azzal érvelnek, hogy a tisztség kiterjesztésével enyhülne a paphiány a világ több eldugott részén, például az Amazonas vidékén. Ellenzői főként azt hozzák fel érvként, hogy Jézus csakis férfiakat szemelt ki apostolainak, papi tisztségekhez kizárólag férfiaknak van joguk.

Címlapról ajánljuk
Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Magyarországon 2022-ben a krónikus betegségek okozta halálesetek között a negyedik leggyakoribb volt a májbetegség. A krónikus májbetegek száma világszerte eléri a másfél milliárdot, és évente mintegy kétmillió ember hal meg ilyen betegség következtében – mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának munkatársa abból az alkalomból, hogy idén is megtartják április 19-én a máj világnapját.

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×