INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

koronavírus

usa

karantén

new york

new jersey

connecticut

Donald Trump amerikai elnök beszél a haditengerészet Comfort nevű kórházhajója előtt Norfolkban 2020. március 28-án, mielőtt a hajó New Yorkba indul, hogy ott segítse a koronavírus elleni küzdelmet. Az Egyesült Államokban 113 ezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma, a járványban eddig 1902-en vesztették életüket.

Mégsem kerül karanténba New York

Infostart / MTI

New Jersey és Connecticut is megússza a zárlatot, de szigorú utazási korlátozásokat rendelnek el a három tagállam számára.

Donald Trump amerikai elnök vasárnap éjjel a Twitteren kifejtette: a vírus elleni küzdelmet irányító kormányzati munkacsoport javaslatára, valamint New York, New Jersey és Connecticut államok kormányzóival egyeztetve arra a döntésre jutott, hogy "a karantén nem lesz szükséges". Az elnök egyben felkérte az országos járványügyi és betegségmegelőzési központot (CDC), hogy

határozzon meg szigorú utazási korlátozásokat a három tagállam számára. A korlátozásokat a tagállamok kormányzóinak kell bevezetniük a szövetségi kormánnyal történő konzultációkat követően.

Az elnök szombat délután vetette fel újságíróknak nyilatkozva, hogy a járvány által erőteljesen sújtott három, keleti parti tagállamban - Connecticutben, New York államban és New Jerseyben - esetleg karantént vezethetnek be két hétre, vagyis a három államot teljesen lezárnák a ki-, és beutazók előtt. Már délután hangsúlyozta azonban, hogy az érintettek nélkül nem hoz döntést.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója nem sokkal az elnök szavainak elhangzása után elutasította az ötletet, és kijelentette, hogy ennek megvalósítása szerinte

felérne "a tagállamok elleni háború meghirdetésével".

"Nem hiszem, hogy ez jogszerű lenne" - mondta újságíróknak Cuomo, hozzátéve, hogy egy ilyen döntés gazdaságilag is katasztrofális következményekkel járna. "Ha térségeket választunk el egymástól az országon belül, az visszaütne, Amerika-ellenes és társadalomellenes lenne" - szögezte le a CNN hírtelevíziónak adott szombat esti interjújában.

Ned Lamont, Connecticut kormányzója egy szintén szombat esti televíziós interjúban arra hívta fel a figyelmet, hogy "New York, New Jersey és Connecticut déli része a kereskedelmi és pénzügyi világ fővárosa, és ha Donald Trump szeretné a járvány után újra beindítani a gazdaságot, akkor "nagyon oda kell figyelnie, hogy mit mond, és mit nem mond ki".

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Patrick Semansky
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018