eur:
394.28
usd:
365.03
bux:
65607.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az Osere néven alkotó Sergio Rossi olasz utcaművész A beteg társadalom című, Leonardo da Vinci híres festménye, a Mona Lisa inspirálta művével Milánóban 2020. március 6-án. Olaszországban 148-ra emelkedett a tüdőgyulladást okozó újkoronavírus-járvány halálos áldozatainak száma.
Nyitókép: Az Osere néven alkotó Sergio Rossi olasz utcaművész A beteg társadalom című, Leonardo da Vinci híres festménye, a Mona Lisa inspirálta művével Milánóban 2020. március 6-án. MTI/EPA/ANSA/Paolo Sailmoirago

Koronavírus - A fertőzöttek száma elérte a százezres határt világszerte

Meghaladta a százezret világszerte a SARS-CoV-2 nevű új koronavírus által megfertőzöttek száma pénteken 16 órára az AFP francia hírügynökség hivatalos források alapján összeállított összefoglalója szerint.

Kilencvenegy országban és területen összesen 100 002 ember fertőződött meg, 3407-en haltak meg. A megbetegedések számának jelentős növekedésére - 2492 új eset csütörtökön 18 óra óta - az iráni helyzet az első számú magyarázat, ahol 1234 új megbetegedést regisztráltak. Kínában (Hongkong és Makaó nélkül), ahol a járvány december végén megjelent, 80 552 megbetegedést regisztráltak, a halálos áldozatok száma 3042. Száznegyvenhárom új fertőzést és 30 új halálesetet jelentettek pénteken.

A világ más részeiben pénteken 16 órakor 19 450 esetet (2349 új) és 365 halálozást (31 új) tartottak számon.

Kína után a leginkább érintett országok Dél-Korea (6284 megbetegedés, ebből 196 új, 42 halálozás), Irán (4747 eset, ebből 1234 új, 124 haláleset), Olaszország (3858 eset, ebből 148 halálozás), Franciaország (577 eset, ebből 200 új, 9 haláleset).

Csütörtökön 18 óra óta Kínából, Iránból, Dél-Koreából, Franciaországból, Spanyolországból és Hollandiából jelentettek újabb haláleseteket. A palesztin hatóságok, Szerbia, a Vatikán, Szlovákia, Peru és Bhután jelentette az első megbetegedéseket.

Ázsiában pénteken 16 órakor összesen 88 388 esetet tartottak nyilván (3101 haláleset), Európában 6284 esetet (165 halálozás), a Közép-Keleten 4993-at (127 haláleset), az Egyesült Államokban és Kanadában 194 esetet (12 halálozás), Óceániában 68 megbetegedést (2 haláleset), Afrikából 41, Latin-Amerikából és a Karib-tenger térségéből pedig 34 esetet jelentettek.

Az AFP a fenti mérleget a tudósítói irodái által az illetékes nemzeti hatóságoktól összegyűjtött adatok és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által közölt információk alapján állította össze.

Donald Trump aláírta a 8,3 milliárd dollárt vírusellenes harcra előirányzó törvényt

Donald Trump amerikai elnök pénteken a Fehér Házban aláírta azt a kongresszus által megszavazott törvényt, amely 8,3 milliárd dollárt irányzott elő a koronavírus elleni küzdelemre.

A jelenlévő újságíróknak Trump kifejtette:

"a dolgok rendben mennek, de azért ez egy előre nem látott probléma".

Ennek ellenére szerinte az amerikaiak "nincsenek pánikban". Kérdésre válaszolva elmondta: a kormányzat egyelőre nem gondolkozik a fertőzések gazdasági hatását kiegyensúlyozó gazdaságélénkítő programon. De azt sem zárta ki, hogy a jövőben sor kerülhet erre.

A kongresszusban kétpárti támogatással megszavazott 8.3 milliárdos összegből 7,76 milliárd dollár a szövetségi és tagállami kormányok, továbbá a helyi önkormányzatok egészségügyi hatóságainak rendelkezésére áll majd, a többi között vakcina kutatására, tesztvizsgálatokra, gyógyszerekre és kezelésekre, vagy a feltételezett fertőzöttek kapcsolatrendszerének feltárására. Az összegből 500 millió dollárt szánnak időskorúak ellátásának bővítésére.

Az Egyesült Államokban 19 tagállamban terjedt el az új típusú koronavírus, három államban - Kaliforniában, Washington államban és Floridában - egészségügyi rendkívüli állapotot hirdettek.

Az országban mintegy 220 beteget kezelnek koronavírusos fertőzéssel, s a betegség halálos áldozatokat is követelt már. Az északnyugati Washington államban 13 beteg hunyt el, Kaliforniában egy 71 éves, más komoly betegséggel is küszködő férfi halt meg. A legtöbb beteget - 56 embert - Kaliforniában kezelnek koronavírusos tüdőgyulladással.

Több államban arra kérték a kormányzók az embereket, hogy amennyiben lehetséges, helyezzék magukat önkéntesen karantén alá, azaz maradjanak otthon és figyeljék, nem jelentkeznek-e a fertőzés tünetei. Egyedül Kaliforniában csütörtökön 9700, külföldről hazatérő amerikait kértek arra, hogy maradjon otthon.

A Hawaiiból San Francisco felé tartó, és a San Francisco előtt feltartóztatott Grand Princess üdülőhajó változatlanul a partok mentén vesztegel, az utasok és a személyzet az elvégzett tesztek eredményeit várja. 11 utason és a kiszolgáló személyzet 10 tagján jelentkeztek a fertőzés tünetei.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a CNBC televíziónak pénteken adott interjújában ismételten azzal vádolta Kínát, hogy a járvány kínai kitörésének kezdetekor nem szolgált pontos információkkal, s ezzel lényegében hátráltatta az Egyesült Államok azonnali reagálását a vírus terjedésének fékezésére. Mint fogalmazott:

"hihetetlenül frusztráló" az együttműködés a kínai kormányzattal a koronavírusra vonatkozó adatokat illetően.

Kiemelte, hogy az Egyesült Államok az átláthatóság és a nyíltság jegyében dolgozik az információk megosztásán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 négyzetméter alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar vármegyei székhely térségében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×