eur:
393.15
usd:
366.96
bux:
66537.27
2024. április 25. csütörtök Márk
Védőmaszkos utasok a kuangcsoui központi pályaudvarnál 2020. február 12-én. A koronavírus előidézte tüdőgyulladás halálos áldozatainak száma 1114-re emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Plavevski

Koronavírus - elképesztő méreteket ölthetett a kínai cenzúra

Kína hetekig cenzúrázott az interneten az új koronavírussal kapcsolatban megjelenő minden hivatkozást, mielőtt hivatalosan is beismerte, milyen kiterjedt a járvány - állítja egy Kanadában közzétett tanulmány.

A vírus már decemberben megjelent a közép-kínai Vuhanban, amelynek mintegy 11 millió lakója január vége óta van karanténban. A betegség súlyosságát azonban csak január 20-án ismerték be nyilvánosan, amikor Hszi Csing-pin elnök utasítást adott a felszámolására.

A Torontói Egyetem intézeteként működő, az információellenőrzésre szakosodott Citizen Lab szerint az olyan általános kifejezések, mint

"az ismeretlen vuhani tüdőgyulladás" vagy a "vuhani egészségügyi bizottság" már a járvány első heteitől tabuk voltak több kínai internetes alkalmazásban.

A stabilitás nevében bevett gyakorlat Kínában, hogy az internetes cégóriások megtisztítják a politikailag kényes vagy nem kívánatos, gyakran "híresztelésnek" minősített tartalmakat.

A vírus megjelentése után a vészharangot megkongató több orvost vádolt meg a rendőrség rémhírterjesztéssel. Közöttük volt az immár nemzeti hősként tisztelt Li Ven-liang is, aki február elején halt bele a vírus okozta betegségbe.

Halálhírére szokatlan bejegyzések tömegei követelték a szólásszabadságot a közösségi médiában, illetve bírálták a vuhani tartományi vezetőket, akiket az információ eltussolásával vádoltak. Több vezetőt menesztettek is állásából.

December vége és február közepe között a Citizen Lab több mint 500 blokkolt kulcsszót és mondatot talált a YY élő videómegosztó portálon és az igen népszerű WeChat üzenetküldő alkalmazáson.

Egyes cenzúrázott szavak később hivatalossá vált értesülésekre vonatkoztak, mint például a vírus emberről emberre terjedésére.

A két alkalmazásban is kulcsszavak széles skáláját cenzúráztak, ezek között voltak a kínai vezetőket bíráló megjegyzések, illetve a tényekre vonatkozó információk.

A Citizen Lab megfigyelései szerint február 14-én például a "tüdőgyulladás", "a betegség megfékezése és megelőzése", a "vírus" és az "orvosi folyóirat" szavakat tartalmazó üzeneteket cenzúrázták.

"Sajátos esetről van szó, amikor az információáradás gátlása elméletileg károsíthatja a közegészséget"

- jelentette ki Lotus Ruan, a Citizen Lab kutatója.

Február eleje óta Hszi Csin-ping az online viták még szorosabb ellenőrzését szorgalmazta, hogy "pozitív energiát" és "stabilitást" biztosítsanak az országnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×