INFORÁDIÓ 
2020. április 2. csütörtök
Áron

koronavírus

légi közlekedés

kína

repülőgép

Védőruhát viselő pilóta egy teherszállító repülőgépben a Vuhan-Tianho nemzetközi repülőtéren 2020. január 28-án. Az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus a 11 millió lakosú Vuhan egyik halpiacán bukkant fel január elején, és eddig legkevesebb 106 ember halálát okozta Kínában.

Hatalmas kár érheti a légiközlekedést

Infostart / MTI

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség becslése szerint csaknem 30 milliárd dollár kárt okozhatnak a légiközlekedésben a koronavírus-járvány miatt bevezetett közlekedési korlátozások.

A montreali székhelyű kereskedelmi szervezet közleménye szerint az ázsia-óceániai régióban 27,8 milliárd dollár bevétel-kiesés lehet, amelynek legnagyobb részét,

13 milliárd dollárt a kínai légitársaságok szenvedhetik el.

A IATA tavaly decemberben még 4,8 százalékos forgalomnövekedést becsült ebbe a régióba, de a koronavírus miatt 13 százalékos a csökkenés, így éves szinten 8,2 százalékos visszaesés várható az utasforgalomban.

Globálisan a szervezet további 1,5 milliárd dollár kieső bevétellel kalkulál, ha a vírus nem terjed tovább, és a forgalom gyengülése csak a kínai járatokat érinti. Így a globális kár 29,3 milliárd dollár lehet, a forgalom pedig 0,6 százalékkal csökkenhet, holott tavaly év végén még 4,1 százalékos növekedést prognosztizált a IATA.

Közölték továbbá, egyelőre korai lenne megbecsülni, hogy ez a mértékű bevételkiesés mekkora hatással lesz az iparág jövedelmezőségére, a végső hatás nagyban függ a különböző kormányzati pénzügyi támogatásoktól is.

Nyitókép: MTI/AP/Xinhua/Xiao Yijiu
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018