eur:
394.44
usd:
370.48
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Németország készültségben a rettegett kór miatt

Németország a legnagyobb európai sertéshús exportőr, az évi ötmillió tonnás sertéstermelés fele külföldi piacokra kerül, így a sertéspestis az ágazat összeomlását okozhatja.

Németország teljes védelmi rendszert telepít, hogy megakadályozza a vaddisznókat az afrikai sertéspestis behurcolásában - írja az AFP alapján az agrarinfo.hu.

"A kérdés már nem az, hogy a sertéspestis eljut-e Németországba, hanem az, hogy mikor”

– mondta Torsten Reinwald, a német vadászszövetség szóvivője az AFP-nek.

Csak tömeges kényszervágással tudnak megszabadulni a gazdaságok a sertésvésztől, ez pedig rémálom a német gazdák számára. Németország a legnagyobb európai sertéshús exportőr, az évi ötmillió tonnás sertéstermelés fele külföldi piacokra kerül.

A német gazdák novemberben kezdtek el aggódni, amikor sertésvészben elpusztult vaddisznót találtak Lengyelországban, alig 40 kilométerre a német határtól.

A lengyel határ közelében,

Szászországban állatorvosok és önkéntesek drónokkal és infrakamerákkal gyakorlatoznak, hogy adott esetben hamar megtalálják a beteg vaddisznókat.

A Saar-vidéken – a francia határ közelében – az esetleg elhullott vaddisznókat már vadászkutyákkal keresik.

Jóllehet emberre nem veszélyes, a vírus hónapokig képes életben maradni füstölt termékekben, például sonkákban. Ezért szerte az országban vasútállomásokon, valamint a parkokban és az erdőkben a német mezőgazdasági minisztérium plakátjai arra szólítják fel a lakosságot, hogy ne hagyjanak maguk után ételmaradékot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Most kiderül, milyen állapotban van a magyar lakásállomány

Most kiderül, milyen állapotban van a magyar lakásállomány

Nemcsak a rezsiköltség, de a fenntarthatóság szempontjából is kulcsfontosságú, hogy a hazai lakásállomány milyen állapotban van. Gyakran szóba kerül, hogy globálisan az épületállomány és az építőipar felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás közel 40 százalékáért, amit a lakásállomány energiahatékonysága is nagyban befolyásol. Hogy Magyarországon mennyire számít korszerűnek az állomány, illetve melyik korszakban épült a legtöbb lakás, azt az alábbiakban néztük meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×