eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Észak-Korea nehéz és elhúzódó küzdelemre készül a győzelemig

Észak-Korea elszánta magát a "nehéz és elhúzódó küzdelemre a forradalom végső győzelméig" - mondta Kim Dzsong Un, az ország vezetője az állampárt központi bizottságának az ülésén, kedden.

A kijelentést megfigyelők úgy értelmezik, hogy Phenjan nem hajlandó engedményeket tenni a félsziget denuklearizációjáról az Egyesült Államokkal folytatott, de megrekedt tárgyalásokon. Kim az év végéig adott időt Washingtonnak, hogy engedményeket tegyen az atomprogramjáról szóló tárgyalások folytatása érdekében, ellenkező esetben "új utat" választ.

A KCNA hivatalos hírügynökség jelentése szerint a politikus azt ígérte a pártvezetőségnek, hogy az ország "pozitív és offenzív politikai, diplomáciai és katonai ellenlépéseket fog tenni azért, hogy megőrizze a szuverenitását és biztonságát".

A központi bizottság ülése szombaton kezdődött, és kedden is folytatódik. Ez az első eset 1990 óta, hogy a testület többnapos tanácskozást tart.

A legfontosabb döntéseket Kim várhatóan az újévi beszédében fogja ismertetni. Szakértők szerint az "új út" kifejezés arra utal, hogy Észak-Korea visszatér a korábbi, provokatív lépéseihez, így az interkontinentális rakéták fejlesztéséhez vagy a kísérleti atomrobbantásokhoz.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×