eur:
393.48
usd:
369
bux:
65634.19
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Túlélőket keresnek a romok között mentők Durresben 2019. november 26-án, miután 6,4-es erősségű földrengés volt Albánia nyugati részén. Legalább hat ember életét vesztette, több mint százötven megsebesült.
Nyitókép: MTI/EPA/Malton Dibra

Többeket őrizetbe vettek az az albániai földrengés miatt

Kilenc embert őrizetbe vettek és másik nyolc után körözést adtak ki az albániai hatóságok az 51 életet követelő november 26-i 6,4-es erősségű földrengésben összedőlt épületek épületbiztonsági előírásainak megszegése miatt gyilkosság, illetve hivatali visszaélés gyanújával - közölte az albán rendőrség.

A jelentős károkkal is járó földrengést követően az albán hatóságok egy különleges nyomozói csoportot bíztak meg a szerencsétlenségben megrongálódott házak állapotának felmérésével.

Az ügyészség és a rendőrség szerint a károkat szenvedett ingatlanok építésekorfigyelmen kívül hagyták az előírások és egyéb szabványokat.

Az albán rendőrség szerint a körözött személyek közül egyesek röviddel a földrengést követően feltehetőleg elhagyták az országot.

A tájékoztatás szerint a gyilkosság gyanújával őrizetbe vett személyek közül ketten két durresi szálloda tulajdonosai. A hotelek összeomlottak a földrengésben, összesen négy ember életét oltva ki. Egy harmadik gyanúsított személy egy rendőrségi üdülő menedzsere. Ebben a létesítményben egy magas rangú rendőrségi tisztségviselő vesztette életét a romok alatt.

November végi hozzávetőleges adatok alapján a fővárosban legalább 1465, a tengerparti Durresben pedig körülbelül 900 épület súlyosan megrongálódott a földrengésben. Legalább 4000 ember elvesztette az otthonát. A halottak mellett mintegy kétezren megsérültek.

Albániában a rohamléptékű építkezések és a korrupció miatt nagyon sok épület szabálytalanul épül fel, ami szakemberek szerint részben oka annak, hogy sok építmény nem állta ki a földrengés jelentette súlyos próbát. Emiatt az albán vezetés azt tervezi, hogy új törvényt alkot az építkezési normák betartására, és ebben akár 15 évi börtönbüntetéssel is sújthatók lesznek a szabályokat figyelmen kívül hagyó beruházók, tervezők és műszaki ellenőrök.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×