eur:
394.4
usd:
363
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Helikopter az Új-Dél-Wales állambeli Bilpin közelében pusztító bozóttűz füstjében 2019. december 7-én. Az elhúzódó aszály sújtotta kontinensország keleti partvidékén hetek óta pusztítanak bozóttüzek.
Nyitókép: MTI/EPA/AAP/Dean Lewins

Rekkenő hőség uralkodik Nyugat-Ausztráliában

Nyugat-Ausztráliában már a harmadik napja negyven Celsius-fokos hőmérséklet uralkodik, miközben a térség legnépesebb települése és fővárosa, Perth környékén tovább terjednek a bozóttüzek - közölték vasárnap a hatóságok.

A Perthtől 56 kilométerre északra fekvő Yanchepben a tűzoltók egy olyan területen küzdenek a lángok megfékezésével, ahol 12 ezer hektár már leégett - számolt be a helyi katasztrófavédelem.

Új-Dél-Wales állam egy Boeing 737-es tűzoltó repülőgépet vezényelt Perthbe, hogy segítsen az oltásban. A térségben 106 tűzfészket tartanak nyilván.

Sydneyt, Ausztrália legnagyobb városát, Új-Dél-Wales állam fővárosát vasárnap is sűrű füst lepte el. Az extrém hőség miatt tovább romlik a légszennyezettség. A várost hetek óta ellepő füstszőnyeg miatt kedden a veszélyes fokozatnál 11-szeresen rosszabb volt a légszennyezettség mértéke.

A hétvégén Perth-ben 41 Celsius-fokos hőmérsékletet regisztráltak, a helyi meteorológiai intézet egy újabb hőhullámra figyelmeztetett az ország déli és nyugati vidékein. Az előrejelzés szerint a héten hőmérsékleti rekord várható, amivel megdől a jelenlegi legmagasabb, 50,7 Celsius-fokos rekord.

Eddig hat ember halt meg a kora októberben kezdődött bozóttüzekben, amelyek 724 épületet semmisítettek meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

A határidős részvényindexek állása alapján esés jöhet az európai piacokon, a nemzetközi befektetők az amerikai jegybank kétnapos kamatdöntő ülésének kezdetére várnak. A legutóbbi inflációs számok arra késztethetik a központi bankot, hogy jelezzék: a kamatlábak a vártnál hosszabb ideig maradnak magasabbak. A piaci szereplők jelenleg 99%-os valószínűséget jósolnak arra, hogy a Fed ezen a héten változatlanul hagyja az irányadó kamatlábakat. Eközben jelentős lefordulást láthatunk a kriptodevizák piacán, nagy esésben van a bitcoin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 07:53
×
×
×
×