eur:
392.79
usd:
366.18
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Mentőalakulatok tagjai kutatnak a romok között Durresben 2019. november 28-án, két nappal azután, hogy 6,4-es erősségű földrengés volt Albánia nyugati részén. Legkevesebb negyven ember életét vesztette, több mint hatszáz megsebesült.
Nyitókép: Valdrin Xhemaj

Feladták, nem keresnek több túlélőt Albániában

A katasztrófamentők befejezték a kutatást az albániai földrengés halálos áldozatai és esetleges túlélői után, a halottak száma 50, a sérülteké mintegy 2000.

A hozzávetőleges adatok alapján a fővárosban legalább 1465, a tengerparti Durresben pedig körülbelül 900 épület súlyosan megrongálódott a 6,4-es erősségű kedd hajnali földrengésben.

Legalább 4000 ember elvesztette az otthonát.

Az otthonukat elvesztők, illetve azok közül, akiknek a háza súlyosan megrongálódott, 2500 embert hazai szállodákban és egyéb, erre alkalmas helyeken, a többieket a szomszédos Koszovóban szállásolták el - mondta Edi Rama kormányfő. Már korábban ígéretet tett arra, hogy jövőre mindenki, aki elvesztette lakását, új otthonba költözhet. A kormány pénzalapot hozott létre az áldozatok hozzátartozóinak segélyezésére. Minden érintett család kap egymillió lek (2,7 millió forint) segélyt, de ebből az alapból finanszírozzák a megözvegyültek nyugdíj-kiegészítését és a gyerekek szociális ösztöndíját.

A megrongálódott házak állapotának felmérésében görög, francia, olasz, magyar, bolgár, litván és lett szakemberek is részt vesznek. A tiranai amerikai nagykövetség bejelentette, hogy érkeznek szakértők az Egyesült Államokból is.

Az egészségügyi hatóságok közlése szerint a sérültek közül 41-et még kórházban ápolnak, egy nő kómában van.

Albániában a rohamléptékű építkezések és a korrupció miatt nagyon sok épület szabálytalanul épül fel, ami szakemberek szerint részben oka annak, hogy sok építmény nem állta ki a földrengés jelentette súlyos próbát. Emiatt az albán vezetés azt tervezi, hogy új törvényt alkot az építkezési normák betartására, és ebben

akár 15 évi börtönbüntetéssel is sújthatók lesznek a szabályokat be nem tartó beruházók, tervezők és műszaki ellenőrök.

Közben az érintettek gyorssegélyezésével megkezdte az albániai földrengés károsultjainak ellátását az Ökumenikus Segélyszervezet.Az első szakaszban higiéniai cikkekkel, matracokkal, ágyakkal, ágyneműkkel, tisztítószerekkel és ruhaneműkkel támogatják a bajba jutottakat Durres városában. A magyar segélyszervezet 160 embernek segít a balkáni országban, de arra számítanak, hogy néhány nap múlva már 250 károsultról kell gondoskodniuk.

Az akció első szakaszára saját forrásból 3 ezer eurót fordítanak, és partnerség keretében ugyanennyivel járul hozzá a Hungary Helps Ügynökség is. Közösen vesznek majd részt emellett a rehabilitációs munkákban is a gyorssegélyezés végeztével.A keddi földrengés 50 halottat követelt, a sérültek száma megközelíti a 2 ezret, 900 család pedig ideiglenes szállásokba kényszerült.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×