eur:
392.87
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Lemondott az iraki miniszterelnök, folytatódnak a véres tüntetések

Ígéretét betartva benyújtotta lemondását szombaton a parlamentnek Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök - közölte az al-Arabíja televízió, amely szerint a távozása ellenére is halálos áldozatokat követelő tüntetések voltak az országban.

Mahdi pénteken jelentette be: benyújtja a lemondást, hogy a törvényhozás új kormányt választhasson, illetve Irak ne sodródjék erőszakba és káoszba.

A parlament vasárnapi rendkívüli ülésén választja meg az utódját.

Mahdit egy éve nevezték ki kormányfőnek az iraki politikai tömbök közti megállapodás révén. Mostani lépését a hetek ót tartó kormányellenes tüntetések után jelentette be, amelyekben eddig 400-nál több ember vesztette életét. Csütörtökön legalább negyvenöt tiltakozó halt meg a dél-iraki Násziríjában, Nedzsefben és Bagdadban. Ez volt a két hónapja kezdődött, erőszakba torkolló tüntetéshullám egyik legvéresebb napja.

Politikai elemzők szerint Mahdi befolyásos iraki vallási vezetők nyomására nyújtotta be lemondását.

Ali asz-Szisztáni ajatollah, Irak legmagasabb rangú síita imámja pénteken felszólította a parlamentet, hogy vonja meg a bizalmat a kormánytól a békés tüntetők ellen alkalmazott erőszak miatt, és hangsúlyozta, hogy különbséget kell tenni a békésen és az erőszakhoz folyamodó tiltakozók között. Önmérsékletre szólította a tüntetőket is.

Mahdi távozása és az ajatollah kérése ellenére Irakban szombaton is folytatódtak az erőszakos tüntetések. Az al-Arabíja hatósági forrásokra hivatkozó híradása szerint legalább két ember meghalt, és 26-an megsebesültek a tüntetéseken. Bagdadban 11 tüntető szerzett sebesüléseket, amikor a rendőrség megpróbálta megakadályozni, hogy behatoljanak a külföldi nagykövetségeknek és kormányzati épületeknek helyt adó "zöld zónába". A rendőrség éles lőszert és könnygázt vetett be ellenük. A síiták szentvárosában, a Bagdadtól délre fekvő Nedzsefben két tüntetőt lőttek le, 15-öt pedig megsebesítettek a rendőrök.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×