eur:
393.99
usd:
369.5
bux:
65731.52
2024. április 23. kedd Béla
Az Egyiptomban hivatalos látogatáson tartózkodó Áder János köztársasági elnök (b) megtekinti a magyar régészeti ásatást a thébai nekropoliszban, Luxornál 2019. november 30-án. A képen jobbra egy feltárt múmia látható. Magyar régészek 1907 óta végeznek ásatásokat az észak-afrikai országban, a Luxornál lévő egykori Théba, vagyis a világ egyik legnagyobb régészeti területén pedig 1983 óta vannak jelen folyamatosan.
Nyitókép: Kovács Tamás

Ásatáson járt Áder János Egyiptomban

Az egész magyar régészet számára komoly megbecsülést szereznek azok a magyar kutatók, akik immár generációk óta végeznek feltárásokat Egyiptomban - mondta Áder János államfő szombaton újságíróknak, miután ellátogatott a Théba nekropoliszában folyó munkálatok helyszínére.

Magyar régészek 1907 óta végeznek ásatásokat az észak-afrikai országban, a Luxortól nem messze lévő egykori Théba, vagyis a világ egyik legnagyobb régészeti területén pedig 1983 óta vannak jelen folyamatosan - ismertette Áder János, akinek személyében először látogat magyar államfő a magyar régészeti feltárások helyszínére, Egyiptomba.

Aki számít az egyiptológiában, az itt van - fűzte hozzá a számos ország kutatóját vonzó helyszínről -, a terület feltárása pedig Egyiptomot is gazdagítja.

Az itt dolgozóknak nem csupán régészeti munkát kell végezniük, de a történelemben, a kultúrtörténetben vagy a vallástörténetben is jártasnak kell lenniük ahhoz, hogy megértsék a falakon talált két-háromezer éves ábrázolásokat, a képek vagy az írások jelentését - értékelte a munkát.

A cél, hogy a feltárt kincseket és helyszíneket a nagyközönség is láthassa - mondta a köztársasági elnök.

A magyar régészet három misszióval van jelen a nekropoliszban - ismertette Bács Tamás ásatásvezető, az ELTE Egyiptológiai Tanszék vezetője. Ők az elmúlt harminc évben az egyiptomi Újbirodalom egy festett sírkamra feltárásán dolgoztak. Annak a korszak kincseit tárják fel, amelyről a legkevesebb tudható - mondta.

A munkák során egy alkirály sírjára is rábukkantak, akinek korábban még a létezéséről sem tudtak, így az sokat elárul az adott kor politikai rendszeréről.

A magyarok eredményeit 2009-ben mutatta be egy kiállításon az Egyiptomi Múzeum - emlékeztetett, hozzátéve: időszerű lehet egy következő tárlat, a legnagyobb eredmény számukra azonban az lenne, ha a feltárt sírkamrát a nagyközönség is megnézhetné.

Az államfő négynapos hivatalos egyiptomi látogatása során, pénteken Kairóban egy kopt keresztény templomot is felkeresett, vasárnap pedig ellátogat luxori Szent Pakhomiosz kopt keresztény kolostorba, ahol találkozik a kolostor püspökével.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×