eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Áder János köztársasági elnök beszédet mond az Égre néző címmel megjelent, istenes verseket tartalmazó válogatáskötet bemutatóján a budavári prímási palotában 2019. december 21-én. A verseket Vadász Ágnes válogatta, a kötetet, amely a Szent István Társulat gondozásában jelent meg, Kemény András szerkesztette. Balra Reviczky Gábor Kossuth- díjas színművész.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Istenes versek gyűjteményét jelentette meg Áder János

Égre néző címmel istenes verseket tartalmazó válogatáskötet jelent meg. A könyvet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Áder János köztársasági elnök mutatta be a hétvégén.

Eperjes Károly színművész istenes verseket felvonultató, tíz évvel ezelőtti előadóestje késztette arra a magyar államfőt, hogy egy ilyen válogatáskötetet kellene létrehozni. Áder János az „Égre Néző” című kiadvány szombati bemutatóján felidézte, már köztársasági elnökként, beszédtechnika-tanára, Vadász Ágnes javaslatára verseket tanult, hogy azokon gyakoroljon.

A végső elhatározás akkor született meg benne a kötet megjelentetésére, amikor Erdő Péter felkérte, hogy legyen a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust előkészítő társadalmi bizottság elnöke.

A "gyűjtemény szerzői korban, stílusban, lelki alkatban - és igen, hitben is - különfélék. Van köztük visszahúzódó és prédikátorhajlamú, szellemi harcos és lélekbúvár, közösségi vallásgyakorló és külön utas hívő, nyílt vallomástevő és félve kétkedő, hálaadó és számon kérő, világosan fogalmazó és mondandóját többszörös jelentésrétegbe rejtő, feleselő és nyugalmat kereső ember"

- idézett a kötethez írt előszavából Áder János.

Erdő Péter a bemutatón arról beszélt: noha a kötetben istenes versek vannak, "mégsem a szokásos vallásos költők kifejezetten hitet kimondó, egyházias verseit látjuk együtt". Úgy fogalmazott, "Inkább olyan versekre bukkanunk, amelyek az Istenhez szóló, őt kereső, vele perlekedő, tőle megoldást remélő, hozzá menekülő ember legbelső vívódásait, égre néző lelkét mutatják be"

Erdő Péter szerint a kötet igazolja, hogy a könyvek ideje még nem járt le. A gyűjteményben pedig válogatott versek találhatóak a magyar irodalomból.

Szólt arról is:

az égre néző ember túlmutat önmagán.

"Ha az égre nézünk, nem biztos, hogy filozófusok leszünk, de átérezzük, hogy a Földön túl ott az egész kozmosz, amelynek méretébe, törvényeibe alig tudtunk bepillantani. És a mindenség mélyén ott érzünk valakit, akinek nem közömbös az életünk, aki minden nyomorúságunk ellenére ismer és szeret minket".

"Nem filozofálunk karácsonykor sem, hanem körülálljuk a kis Jézus jászlát, amit köztéren, templomokban és otthon felállítottunk. Átérezzük, hogy a végtelen jött el hozzánk, és körülötte sugárzik a szeretet."

"De nemcsak eljött, köztünk is marad. Erről szól az eucharisztia, és erről olvashatunk ebben a kötetben is" - tette hozzá Erdő Péter.

A kötetben hét fejezetre osztva, egy-egy szó köré csoportosítva olvashatók a versek, ezek a szavak a keresés, a közösség, a vigasz, a tudás, az alkotás, a halál és a misztérium.

A verseket Vadász Ágnes válogatta, a kötetet Kemény András szerkesztette és a Szent István Társulat gondozásában jelent meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×