eur:
395.11
usd:
364.38
bux:
65561.62
2024. március 19. kedd Bánk, József

Elmondta két nagy célját Andrzej Duda

Hivatalosan is kormányalakítással bízta meg Andrzej Duda lengyel elnök Mateusz Morawiecki eddigi miniszterelnököt, aki feltehetőleg már jövő kedden programbeszédet tart az októberi parlamenti választás nyomán megalakult új szejmben.

A kormányalakítási megbízás alkalmából tartott ünnepségen Andrzej Duda azt mondta, meggyőződése, hogy a kormány hamarosan elkezdi munkáját, és működése hatékony lesz.

Aláhúzta: Morawieckivel közös célja az életszínvonal emelése és Lengyelország nemzetközi szerepének további megerősítése.

További "konstruktív együttműködés" reményéről beszélt Morawiecki is.

Morawiecki 2017 óta vezeti a 2015-ben hatalomra jutott, az októberi választási győzelem nyomán újból kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) kabinetjét.

Andrzej Dudát szintén a PiS jelöltjeként választották meg, és a vezető pártpolitikusok többször elhangzott - bár hivatalosan még meg nem erősített - nyilatkozatai szerint a jövő évi elnökválasztáson is ő lesz a kormánypárt jelöltje.

Morawiecki múlt héten ismertette kormánya javasolt összetételét. A korábbi politikáját folytató kabinetben megmarad az eddigi miniszterek többsége, átszerveznek viszont egyes tárcákat. Létrejön az uniós források felhasználásában illetékes alapkezelő minisztérium. Megszűnik az energiaügyi minisztérium, az állami tulajdonú bányászati és más társaságokat pedig egy új vagyonkezelő tárca alá rendelik. A környezetvédelmi minisztériumtól különválik a klímavédelmi terültet.

A külügyi tárcát változatlanul Jacek Czaputowicz fogja irányítani, a minisztériumból azonban kiválik az Európai Unió ügyeinek területe, amelyet a miniszterelnöki hivatal minisztereként az eddigi külügyminiszter-helyettes, Konrad Szymanski vezet majd.

Hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint Morawiecki kabinetjét az államfő már péntek délután beiktatja. A miniszterelnök feltehetőleg jövő kedd délelőtt mond programbeszédet az alsóházban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×