eur:
394.13
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Súlyos környezetszennyezéssel is járt a szibériai aranybánya-baleset

A megengedett maximális érték több mint kétszázszorosára nőtt a réz koncentrációja a szibériai Szejba folyó vizében a tizenöt halálos áldozattal járó október 19-ei aranybánya-baleset miatt - közölte honlapján kedden az orosz hidrometeorológiai szolgálat (Roszgidromet).

A Krasznojarszki területen a megáradt Szejba a bányaüzem öt engedély nélkül megépített gátját szakította át Scsetyinkino településnél. A két ideiglenes munkásszállást elsodró árban az egészségügyi minisztérium szerint a tizenöt halálos áldozat mellett 27 ember megsérült, ötöt pedig eltűntnek nyilvánítottak.

Az aranybánya vezérigazgatóját és két vezető munkatársát őrizetbe vették akkor az orosz hatóságok.

A Roszgidromet szerint a szerencsétlenség másnapjának reggelén

a rézizotóp-szennyeződés a folyóban elérte a megengedett érték 206-szorosát. Ólomból ötször, cinkből pedig 19-szer több volt a vízben, mint amennyi maximálisan lehet

a Jenyiszej vízgyűjtő területéhez tartozó, a Sziszimbe ömlő Szejbában. A következő napok mérései is magas, bár csökkenő értékeket mutattak ki.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×