eur:
394.05
usd:
364.76
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kormányellenes tüntetők a chilei fővárosban, Santiagóban 2019. október 22-én. A hatóságok az ország több régiójára és városára kiterjesztették a rendkívüli állapotot. A santiagói metrójegyárak emelése miatt négy nappal korábban kezdődött zavargásokban többen életüket vesztették.
Nyitókép: MTI/AP/Esteban Felix

Felfoghatatlan embertömeg jelent meg a chilei tüntetésen - videó

Santiagóban hivatalos közlések szerint egymillióan tüntettek békésen, az éjszakai kijárási tilalom viszont továbbra is érvényben van.

Nagyjából egymillióan tüntettek - ezúttal - békésen pénteken Chile fővárosában, radikális reformokat követelve - közölte Santiago de Chile főpolgármestere, aki egyúttal méltatta a megmozdulás békés, fegyelmezett voltát.

A tömeg hatalmas létszáma azért meglepő, mert csütörtökön csak százezren demonstráltak, ötödannyian, mint előző nap. A dél-amerikai országban egy hete tartanak a tüntetések, amelyek gyakran zavargásokba torkolltak és 19 ember halálát okozták.

A pénteki felvonuláson nem történt összecsapás. A Sebastián Pinera elnök lemondását is követelő tömeg incidens nélkül vonult el még a kormány épülete mögött is.

A békés jelleg ellenére a hadsereg közölte, hogy az éjjel 11 és hajnali 4 óra közötti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad Chile fővárosában.

Az egy hete tartó tüntetési hullámot a metrójegy árának emelése váltotta ki.

Ezt ugyan visszavonták, ám a kezdeti demonstrációk felszították a helyiek elégedetlenségét az alacsony nyugdíjak és fizetések, valamint az áram-, a gázszolgáltatás, az egyetemi oktatás és az egészségügyi ellátás magas árai miatt.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×