eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Őrködő katonák a párizsi rendőr-főkapitányságnál 2019. október 3-án, miután egy férfi késsel rendőrökre támadt az épületben. A támadó egy rendőrt súlyosan megsebesített, mielőtt agyonlőtték.
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Újabb letartóztatások a párizsi késeléssel kapcsolatban

Franciaországban 5 embert letartóztatott a rendőrség, mert a gyanú szerint kapcsolatban állt a párizsi késelővel.

A 45 éves támadó, Mickael Harpon informatikus 2003 óta dolgozott a rendőrség hírszerzési igazgatóságán, és október elején konyhakésekkel gyilkolta meg négy kollégáját.

A férfi 2008-ban tért át az iszlám hitre. Az első vizsgálatok szerint környezete tudta róla, hogy egyetértett a muzulmán vallás nevében elkövetett egyes bűntettekkel. Azt állította, hogy "megérti" a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége ellen 2015 januárban elkövetett, 12 halálos áldozatot követelő dzsihadista támadás elkövetőit, valamint a szélsőséges szalafista mozgalomhoz tartozó emberekkel tartott kapcsolatot.

A hétfő reggel őrizetbe vettek között van egy imám, aki szerepel azoknak a személyeknek a listáján, akiket a francia nemzetbiztonságra nézve potenciális fenyegetésnek tartanak. A muszlim vallási vezető az elkövető lakóhelyén, a Párizshoz közeli Gonesse egyik imaházában prédikált, ahová a gyilkos is rendszeresen eljárt.

Pénteken Gonesse polgármestere közölte: az imámot alkalmazó muszlim szervezet úgy döntött, felbontja a szerződését, és azonnal eltávolítja őt a helyi közösségből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×