INFORÁDIÓ 
2020. május 26. kedd
Evelin, Fülöp

franciaország

párizs

késes támadás

terrorizmus

Őrködő katonák a párizsi rendőr-főkapitányságnál 2019. október 3-án, miután egy férfi késsel rendőrökre támadt az épületben. A támadó egy rendőrt súlyosan megsebesített, mielőtt agyonlőtték.

Újabb letartóztatások a párizsi késeléssel kapcsolatban

Infostart / MTI

Franciaországban 5 embert letartóztatott a rendőrség, mert a gyanú szerint kapcsolatban állt a párizsi késelővel.

A 45 éves támadó, Mickael Harpon informatikus 2003 óta dolgozott a rendőrség hírszerzési igazgatóságán, és október elején konyhakésekkel gyilkolta meg négy kollégáját.

A férfi 2008-ban tért át az iszlám hitre. Az első vizsgálatok szerint környezete tudta róla, hogy egyetértett a muzulmán vallás nevében elkövetett egyes bűntettekkel. Azt állította, hogy "megérti" a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége ellen 2015 januárban elkövetett, 12 halálos áldozatot követelő dzsihadista támadás elkövetőit, valamint a szélsőséges szalafista mozgalomhoz tartozó emberekkel tartott kapcsolatot.

A hétfő reggel őrizetbe vettek között van egy imám, aki szerepel azoknak a személyeknek a listáján, akiket a francia nemzetbiztonságra nézve potenciális fenyegetésnek tartanak. A muszlim vallási vezető az elkövető lakóhelyén, a Párizshoz közeli Gonesse egyik imaházában prédikált, ahová a gyilkos is rendszeresen eljárt.

Pénteken Gonesse polgármestere közölte: az imámot alkalmazó muszlim szervezet úgy döntött, felbontja a szerződését, és azonnal eltávolítja őt a helyi közösségből.

Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018