INFORÁDIÓ 
2020. január 19. vasárnap
Márió, Sára

dánia

svédország

határellenőrzés

Drasztikus lépésre szánta el magát Dánia

Drasztikus lépésre szánta el magát Dánia

Infostart / MTI

Ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést svédországi határain a jövő hónaptól. A döntés hátterében az az augusztusi robbantásos támadás áll, amelyet a dán adóhivatalná követtek ell, és amelynek a végrehajtásával két huszonéves svéd állampolgárt vádoltak meg.

Az incidensben egy járókelő könnyebben megsérült, és jelentős kár keletkezett az épületben. Mette Frederiksen dán miniszterelnök már akkor jelezte, hogy Koppenhága szigorúbb ellenőrzéseket fontolgat Svédországgal közös határán.

Dániát az Öresund híd köti össze Svédországgal egy 16 kilométer széles tengerszoroson át. A közúti összeköttetést, amelynek előkészítése és megvalósítása 9 évig tartott, 2000-ben adták át. Maga a híd a két part közötti távolság mintegy felét teszi ki, és 7845 méteres hosszúságával Európa leghosszabb közúti-vasúti hídja. A maradékot a Peberholm nevű mesterséges sziget (4055 méter), az onnan a dán oldalra vezető alagút (4050 méter), illetve a dán oldalon létesített mesterséges félsziget (430 méter) hidalja át.

Naponta ezrek szelik át a határt vonattal vagy autóval. Svédország és Dánia is az Európai Unió tagja.

Nyitókép: pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018