eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pexels

Úgy tűnik, az orosz űrkutatóknál nincs felkészültebb

Azért kapnak pisztolyt az asztronauták, hogy ha majd visszajönnek, és "olyan" helyen érnek földet, ne érhesse őket bántódás.

Egy olyan fegyvert tesztelnek Oroszországban, amelyet az űrhajósok használhatnának a vadállattámadások kivédésére, ha eldugott térségben érnek földet - jelentette be szerdán Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz orosz űrkutatási hivatal vezetője.

Az űrhajósok már több mint egy évtizede fegyvertelenek, de Rogozin szerint ideje visszahozni a fegyvereket, mivel az űrhajók indítását áthelyezik az orosz Távol-Keletre.

"Lehetséges, hogy a földet érések is ebben, a településektől távoli térségben lesznek, ahol erdőségek, sztyeppék húzódnak, és az űrhajósok azt mondják, hogy jó lenne, ha lenne a tarsolyukban egy fegyver" - magyarázta Rogozin.

"A fegyvert már teszteljük. Úgy vélem, hogy valószínűleg másfél éven belül része lesz az űrhajósok felszerelésének" - idézte a TASZSZ orosz hírügynökség Rogozint.

Oleg Kononyenkov orosz űrhajós, aki a minap tért vissza a Földre a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), arról beszélt, hogy bizonyos helyzetekben az ISS-ről visszatérő személyzetnek szüksége lehet fegyverre.

"A visszatérő kabin a bolygó bármely pontján földet érhet, lehetséges, hogy egy nehezen megközelíthető területen, ezért szükségünk lehet egy különleges késre, hogy menedéket építsünk. Fegyverekre is szükségünk lehet, mert ott vadállatok élnek" - hangsúlyozta.

Az 1980-as években az űrhajósoknak TP-82-es pisztolyuk volt, amelynek markolatában egy hosszú éles kés is volt. A fegyvert 2007-ben vették ki felszerelésükből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×