eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Ötven méter hosszú sátoralagút az osztrák-magyar határon, a miklóshalmai (Nickelsdorf) határátlépési pontnál 2016. október 30-án. A hegyeshalmi autópálya-átkelő közelében, közvetlenül a határvonalon megépült alagút acél tartóoszlopaira fehér ponyvát húztak, amellyel az osztrák rendőröket védik az időjárás viszontagságaitól ellenőrzések közben.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Teljes a káosz az uniós határellenőrzésben

Újra, vagyis inkább már jó ideje ellenőrzés van a magyar-osztrák határon Hegyeshalomnál. Gyévai Zoltán, a BruxInfo főszerkesztője szerint az Európai Bizottság megválasztott elnökének nemcsak a migrációs kérdést, hanem a schengeni térségben tapasztalható problémákat is meg kell oldania.

A menekültügyi reform és a migráció kezelése az Európai Unióban holtpontra jutott, több mint egy éve nem mozdult előre semmi ezen a területen – mondta az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában a BruxInfo főszerkesztője.

„Ez megnyitotta az utat a partizánakciók előtt. Szabadfogású birkózás zajlik az EU területén.

A legtöbb ország a saját politikai prioritásai szerint értelmezi a jogszabályokat, legyen szó a schengeni vagy a menekültügyi szabályokról. Teljes kakofónia van” – emelte ki Gyévai Zoltán.

Hegyeshalomnál, a magyar-osztrák határon is ellenőrzés van, benéznek a Nyugatra tartók autójába. Emiatt újra kocsisorok alakulhatnak ki.

„Valljuk be őszintén, ez nem normális. A tagállamok egymásra kacsintanak.

A magyar kormány néha szóvá szokta ezt tenni, de nincs nagy tiltakozás. Mintha mindenki megállapodott volna, hogy most ez a helyzet, engedjük ki a gyeplőt a kezünkből, és mindenki csinálja, amit akar” – hangsúlyozta a főszerkesztő.

Gyévai Zoltán szerint talán nincs olyan ország az EU-ban, amely a schengeni politikának valamely elemét ne vonná kétségbe vagy ne a saját ízlése szerint alkalmazná.

Azért tarthatják fent a határellenőrzést - Ausztria mellett Németországban és Svédországban -, mert kihasználják a jogi szabályozásban lévő lehetőségeket. Így bizonyos körülmények között, ha például a közbiztonságról van szó, akkor visszaállíthatják a határellenőrzést. Ez állandóan meghosszabbítható – magyarázta a szakértő.

A folyamat jelzi, hogy milyen mély bizalmatlanság van a tagállamok között

– vélekedett Gyévai Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×