eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Menekülnek a cégek a brexit miatt

Immáron csaknem száz vállalat telepedett le Hollandiában az Egyesült Királyság tervezett európai uniós kiválása miatt - közölte hétfőn a külföldi beruházásokkal foglalkozó hágai kormányügynökség (NFIA).

A szervezet arról számolt be, hogy a 98 cég mintegy fele a szigetországból költözött át, a többi pedig ázsiai, amerikai belépő az EU piacára, amelyek az Egyesült Királyság helyett választották Hollandiát. Előbbiek közé tartozik például a Norinchukin japán befektetési bank, a TVT médiavállalat, valamint a MarketAxess és az Azimo pénzügyi szolgáltató.

Az értékelés szerint emellett további 325, főleg pénzügyi, információtechnológiai, egészségügyi, illetve média- és marketingvállalat fontolgatja az áttelepülést, tartva attól, hogy a Brexittel piacot veszítenek Európában. Ezek közül sokak döntése várható már a következő hónapokban.

"A növekvő bizonytalanság és a rendezetlen kiválás egyre növekvő esélye nagy nyugtalanságot kelt"

- mondta Jeroen Nijland, az NFIA szakértője. "Ez az oka annak, hogy több és több vállalat érdeklődik egy lehetséges új hollandiai székhely létrehozása iránt" - tette hozzá, rámutatva, hogy egy kisebb irodát sokkal könnyebb elköltöztetni, mint mondjuk egy gyártóüzemet vagy egy adatközpontot.

A tavalyi év végéig letelepülő hatvan cég nagyjából 2500 munkahelyet teremtett Hollandiában a friss adatok szerint.

Az ország elsősorban Németországgal, Franciaországgal, Belgiummal és Írországgal van versenyben ezen a téren.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×