eur:
394.13
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Grönland fölött szétesett repülőgéphajtómű - döntő lépés következik

Hamarosan megkezdődhet az Engine Alliance GP7200-as hajtóművel szerelt Airbus A380-asok átvizsgálása, miután anyagfáradás nyomait fedezték fel az Air France gépén Grönland fölött szétesett hajtómű darabjainak vizsgálata során.

Nemrég megtalálták az Air France A380-asának 2017-ben Grönland fölött darabjaira hullott hajtóművéből a ventilátorfokozat központi egységét egy hó- és jégmezőn. Az alkatrész a kivizsgálás szempontjából az egyik legfontosabb. A titánból készült részegység sérülésének vizsgálatát ugyan még nem fejezték be, ám a gyártó hamarosan bejelentheti, hogy az összes hajtóművét soron kívül át kell vizsgálni - írta az airportal.hu.

Az elvégzett vizsgálatok ugyanis az anyag felszín alatt kezdődő fáradásos törésének nyomait fedezték fel, az egyik lapát bekötési pontjánál.

A jelenleg szolgálatban álló Superjumbók több, mint fele, 152 példány a 237-ből a GP7200-as sorozatú hajtóművel van felszerelve. Az Air France mellett a Qatar Airways, az Etihad és a Korean Air, sőt a típus legnagyobb üzemeltetője, az Emirates is nagyrészt az Engine Alliance hajtóműveit választotta A380-asaihoz.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség korábban egyes A380-asok szárnyának repedésével kapcsolatban már előírt vizsgálatokat, és most újabb átvizsgálási direktíva kiadása következhet a hajtóművek ügyében.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×