eur:
393.74
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Drasztikus lépéshez vezetett a cseh belpolitikai válság

Egy lemondás árán megoldódni látszik a kétpárti cseh kormánykoalícióban kialakult feszültség.

Michal Smarda, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) alelnöke hétfőn késő este bejelentette, hogy lemond jelöléséről a kulturális miniszter tisztségére. Döntéséről tájékoztatta Jan Hamáceket, a párt elnökét, a kormányfő első helyettesét, aki biztosította támogatásáról.

Smardát korábban a szociáldemokrata párt elnöksége jelölte kulturális miniszternek, de sem Milos Zeman államfő, sem Andrej Babis kormányfő nem akarja látni ebben a bársonyszékben, aminek következtében feszültség keletkezett a cseh kormánykoalícióban. A CSSD szerint az államfő ezzel megsértette az alkotmányt, míg a kormányfő a koalíciós szerződést.

A hatályos cseh szabályok és a szokásjog szerint ugyanis a koalíciós kormányban a miniszteri posztok betöltése az érintett pártok kizárólagos joga. A kormányfőnek kötelessége a személyi javaslatokat továbbítani az államfőnek, akinek pedig nincs mérlegelési lehetősége.

Babis ezért korábban levélben már tájékoztatta Zemant, hogy a szociáldemokrata párt döntése alapján Smardát jelöli a kulturális miniszter tisztségére. A hétvégén azonban a miniszterelnök váratlanul megváltoztatta álláspontját, és kijelentette, hogy Smardát nem akarja a kormányában. A cseh sajtó szerint Babis ezzel a vitában az államfő oldalára állt, sarokba szorította szociáldemokrata partnerét, ami akár a koalíció felbomlásához is vezethetett volna.

"A kialakult helyzetben természetesen nem akarok Andrej Babis kormányának tagja lenni. Ennek nincs értelme. Nem akarok részese lenni semmiféle játékoknak, kivárunk, hagyjuk őt (Babist) még egy kicsit gyötrődni, és majd magától is lemond" - jelentette ki Smarda a közszolgálati Cseh Televízió hétfő késő esti híradójában. Hozzátette: javasolni fogja pártjának, hogy mondja fel a koalíciós szerződést a Babis vezette ANO mozgalommal.

Andrej Babis kommunista múltja, valamint politikai és gazdasági tevékenységének állítólagos összeférhetetlensége miatt éles bírálatok célpontja Csehországban, s az ellenzék és a sajtó egy része ezért távozását követeli a miniszterelnöki tisztségből. A kormánykoalícióban helyet foglaló szociáldemokrata párt több politikusa is az ellenzékkel ért egyet ebben a kérdésben.

"Michal Smarda döntését, hogy lemond jelöléséről a kulturális miniszter tisztségére, tiszteletben tartom, és emberileg értem, bár sajnálom" - reagált Smarda döntésére a televízióban Jan Hamácek.

Smarda azt is bejelentette: a jövőben indulni kíván a szenátusi választáson, hogy felsőházi mandátumot szerezzen.

A kulturális tárcavezető leváltása és utódja kinevezése körüli, immár május óta húzódó nyilvános, éles vita a cseh sajtó szerint veszélyezteti a kormánykoalíciót és kormányválsággal fenyeget.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×