eur:
394.06
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Az Európai Bizottság élére jelölt Ursula von der Leyen német védelmi miniszter és Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője az EPP-képviselőcsoport ülésén az Európai Parlamentben (EP) Strasbourgban 2019. július 15-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Fontos pillanatához érkezik a nagy európai játszma

Kedden hallgatja meg az Európai Bizottság elnökének jelölt Ursula von der Leyent az Európai Parlament. A jelöltet a parlament tagjai többségének kell megválasztania, a szavazás este 6 órakor kezdődik.

A Bruxinfo arról ír, a legtöbb megfigyelő szoros eredményre számít a bizottsági elnökjelölt megerősítéséről. Az előzetes menetrend értelmében a német politikus kedd reggel ismerteti politikai programját, amit egy több mint 3 órásra tervezett vita követ majd a képviselőkkel, aminek során az Európai Tanács által július 2-án jelölt politikus háromszor is szót kap majd.

A pártcsoportok a vitát követően kupaktanácsot tartanak és 18 órakor kezdetét veszi a cédulás titkos szavazás, ami egy órán át is eltarthat. Csak ezután derülhet ki, hogy a néppárti Ursula von der Leyen megkapta-e a minimálisan szükséges 374 szavazatot, és ő lesz-e a következő öt évben az Európai Bizottság elnöke.

Mivel három katalán és egy dán képviselő státusza továbbra sincs tisztázva, 751 helyett 747 képviselő lesz jogosult a szavazásra. A teljes ház felének plusz egy képviselőnek a szavazatát meg kell szereznie az elnökké választáshoz.

Egyelőre az biztos, hogy az Európai Néppárt támogatni fogja, míg a múlt heti meghallgatásával elégedetlen Zöldek és az Egyesült Baloldal (73 és 41 képviselő) ellene szavaz majd. A szocialisták etöbb kérdésben – a szociális politika, a klímapolitika és a jogállamiság kérdésében – nem voltak elégedettek a jelölt által a múlt heti meghallgatáson adott válaszokkal, így levelet írtak és pótlólagos megerősítést kértek. A liberálisok három feltételt szabtak a támogatásért cserébe, köztük azt, hogy a két első alelnök, a szocialista Timmermans és a liberális Margrethe Vestager egyenlők lesznek.

Ursula von der Leyen a szociáldemokrata és liberális frakcióinak írt levelében közölte, hogy bizottsági elnökké választása esetén kész tárgyalások előkészítésére "olyan előremutató és stratégiai partnerség kialakítása érdekében, amelyre az Európai Unió a Nagy-Britanniával tervezett jövőbeni kapcsolatait építeni szeretné".Jelezte, ha több időre van szükség ehhez, akkor támogatni fogja a brexit október 31-i határidejének meghosszabbítását.

További vállalások:

  • Von der Leyen a klímavédelmi kezdeményezéssel és az európai parlament szerepének erősítésével is előállt. Klímavédelmi akcióterve keretében a többi között 2030-ig 55 százalékkal csökkentenék a károsanyag-kibocsátást, ami jóval meghaladja az eddigi felvetéseket.
  • Az EP erősebb szerepéért fog kiállni az uniós jogalkotási folyamatban.
  • Ígéretet tett arra is, hogy majdani biztosait utasítani fogja: szorosan működjenek együtt a jogalkotási folyamatban az Európai Parlamenttel.
  • Meg kívánja teremteni a jogi alapjait a tisztességes minimálbér szabályozásnak EU-szerte.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×