INFORÁDIÓ 
2020. január 23. csütörtök
Rajmund, Zelma

ursula von der leyen

európai parlament

európai bizottság

Az Európai Bizottság élére jelölt Ursula von der Leyen német védelmi miniszter és Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője az EPP-képviselőcsoport ülésén az Európai Parlamentben (EP) Strasbourgban 2019. július 15-én.

Fontos pillanatához érkezik a nagy európai játszma

Infostart / MTI

Kedden hallgatja meg az Európai Bizottság elnökének jelölt Ursula von der Leyent az Európai Parlament. A jelöltet a parlament tagjai többségének kell megválasztania, a szavazás este 6 órakor kezdődik.

A Bruxinfo arról ír, a legtöbb megfigyelő szoros eredményre számít a bizottsági elnökjelölt megerősítéséről. Az előzetes menetrend értelmében a német politikus kedd reggel ismerteti politikai programját, amit egy több mint 3 órásra tervezett vita követ majd a képviselőkkel, aminek során az Európai Tanács által július 2-án jelölt politikus háromszor is szót kap majd.

A pártcsoportok a vitát követően kupaktanácsot tartanak és 18 órakor kezdetét veszi a cédulás titkos szavazás, ami egy órán át is eltarthat. Csak ezután derülhet ki, hogy a néppárti Ursula von der Leyen megkapta-e a minimálisan szükséges 374 szavazatot, és ő lesz-e a következő öt évben az Európai Bizottság elnöke.

Mivel három katalán és egy dán képviselő státusza továbbra sincs tisztázva, 751 helyett 747 képviselő lesz jogosult a szavazásra. A teljes ház felének plusz egy képviselőnek a szavazatát meg kell szereznie az elnökké választáshoz.

Egyelőre az biztos, hogy az Európai Néppárt támogatni fogja, míg a múlt heti meghallgatásával elégedetlen Zöldek és az Egyesült Baloldal (73 és 41 képviselő) ellene szavaz majd. A szocialisták etöbb kérdésben – a szociális politika, a klímapolitika és a jogállamiság kérdésében – nem voltak elégedettek a jelölt által a múlt heti meghallgatáson adott válaszokkal, így levelet írtak és pótlólagos megerősítést kértek. A liberálisok három feltételt szabtak a támogatásért cserébe, köztük azt, hogy a két első alelnök, a szocialista Timmermans és a liberális Margrethe Vestager egyenlők lesznek.

Ursula von der Leyen a szociáldemokrata és liberális frakcióinak írt levelében közölte, hogy bizottsági elnökké választása esetén kész tárgyalások előkészítésére "olyan előremutató és stratégiai partnerség kialakítása érdekében, amelyre az Európai Unió a Nagy-Britanniával tervezett jövőbeni kapcsolatait építeni szeretné".Jelezte, ha több időre van szükség ehhez, akkor támogatni fogja a brexit október 31-i határidejének meghosszabbítását.

További vállalások:

  • Von der Leyen a klímavédelmi kezdeményezéssel és az európai parlament szerepének erősítésével is előállt. Klímavédelmi akcióterve keretében a többi között 2030-ig 55 százalékkal csökkentenék a károsanyag-kibocsátást, ami jóval meghaladja az eddigi felvetéseket.
  • Az EP erősebb szerepéért fog kiállni az uniós jogalkotási folyamatban.
  • Ígéretet tett arra is, hogy majdani biztosait utasítani fogja: szorosan működjenek együtt a jogalkotási folyamatban az Európai Parlamenttel.
  • Meg kívánja teremteni a jogi alapjait a tisztességes minimálbér szabályozásnak EU-szerte.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018