eur:
394.02
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

A szervezett bűnözés már annyira gyilkos, mint a fegyveres konfliktusok

Az ENSZ új jelentése átfogóan vizsgálja a gyilkosságok hátterét és típusait is.

Világszerte mintegy 464 ezer ember vált gyilkosság áldozatává 2017-ben, míg fegyveres konfliktusokban ennél sokkal kevesebben, körülbelül 89 ezren haltak meg ugyanekkor - áll az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében, amely átfogóan vizsgálja a gyilkosságok hátterét és típusait is.

A több részletből álló jelentés kiemeli, hogy noha az elmúlt években számszerűen valóban emelkedett a gyilkosságok száma a világban - 1992-ben ez a szám csak mintegy 395 ezer volt -, ez idő alatt a bolygó népessége is rohamosan nőtt, így valójában ma már kisebb az esélye annak, hogy valaki gyilkosság áldozatává váljon, mint korábban.

A jelentés szerint a 2017-ben meggyilkoltak tizenkilenc százalékának a haláláért a szervezett bűnözés a felelős, és hozzáteszi azt is, hogy

a kétezres évek eleje óta a szervezett bűnözés legalább annyi áldozatot szed, mint a világ összes fegyveres konfliktusa együttvéve.

A szervezett bűnözés továbbá éppen úgy destabilizálja az országokat, hátráltatja a társadalmi és gazdasági fejlődési folyamatokat, mint a harci cselekmények.

Tavalyelőtt a halálos áldozatok nagy része férfi volt, csaknem nyolcvan százalék, a fennmaradó húsz százalék, mintegy 87 ezer nő körülbelül hatvan százaléka viszont nemi alapú gyilkosság áldozata lett, azaz családtagjuk vagy partnerük végzett velük.

A vizsgált időszakban az emberölések aránya a legmagasabb az amerikai kontinensen volt, elsősorban Közép- és Dél-Amerikában (itt követték el a 37 százalékukat), a legkevesebb pedig Európában (4,7 százalék), illetve Óceániában (0,2).

Amerikát a listán Afrika követi, 35 százalékkal.

A nemi alapú gyilkosságok száma Európában, Óceániában és Ázsiában magasabb volt, mint Amerikában és Afrikában, ahol inkább a szervezett bűnözés, bandaháborúk és rablógyilkosságok szedtek áldozatokat.

Jurij Fedotov, az UNODC vezetője úgy vélte, a jelentés segítségére lesz a kormányoknak és a bűnüldözési szerveknek a fenntartható fejlődés 2030-ig szóló programjában kitűzött céljában, amely azt vállalja, hogy eddig az évig jelentősen csökkentik a gyilkosságokat a világban.

"Ahhoz, hogy hatékonyan vegyük fel a küzdelmet az emberölések ellen, meg kell vizsgálni a mozgatórugóikat - emelte ki Fedotov. - A tanulmányban felsorolt motivációk közt van az egyenlőtlenség, a munkanélküliség, a politikai instabilitás, illetve a társadalmakban tapasztalható nemi sztereotípiák és a szervezett bűnözés is."

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×