INFORÁDIÓ 
2020. július 10. péntek
Amália

ep-választás 2019

európai parlament

kalkulátor

EP-kalkulátor: itt összeállíthatja a saját Európai Parlamentjét

EP-kalkulátor: itt összeállíthatja a saját Európai Parlamentjét

Infostart

Azt, hogy milyen logika mentén köttetnek majd az új szövetségek az alakuló Európai Parlamentben, még nem tudni. Az Európai Parlament úgynevezett többségalakítási kalkulátorával azonban eljátszhatunk a lehetőségekkel.

A véglegeshez közelítő eredmények láthatók a grafikonban is, vagyis

  1. a konzervatív erőket tömörítő pártcsalád, a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt 179 képviselőt küldhet a 751 tagú testületbe.
  2. A második helyezett szociáldemokraták (S&D) 150,
  3. a harmadik liberálisok (ALDE) pedig Emmanuel Macron francia elnök pártjával együtt 107 mandátumot kaphatnak.
  4. A zöldek frakciója 70 tagú lehet.
  5. Az eddig a harmadik legnépesebb képviselőcsoportnak számító Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) a brit kormánypárttal kiegészülve 58 helyre számíthatnak ebben a régi-új konstellációban,
  6. ugyanannyira, mint a Matteo Salvini olasz belügyminiszter által létrehozott, radikális jobboldali Népek és Nemzetek Európai Szövetsége, amelynek elődje a Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) volt.
  7. Ezt követi 56 képviselői hellyel az olasz Öt Csillag Mozgalom és a Nigel Farage vezette, brit Brexit Párt szövetsége, amely eddig Szabadságjogok és Demokrácia Európája Mozgalom (EFDD) néven működött.
  8. A legkisebb frakciót a patkó bal szélén ülő Egyesült Európai Baloldal - Északi Zöld Baloldal (GUE-NGL) fogja adni, előreláthatólag 38 mandátummal.
  9. A függetlenként politizálóknak hét mandátumot jósolt az EP,
  10. az "egyéb" kategóriába pedig 28 képviselőt soroltak, róluk egyelőre nem tudni biztosan, hogy melyik frakcióba fognak beülni, ha egyáltalán beülnek valamelyikbe.
Az Európai Parlament honlapján elérhető úgynevezett többségalakítási kalkulátor segítségével érdekes eljátszani a lehetőségekkel.
Az Európai Parlament honlapján elérhető úgynevezett többségalakítási kalkulátor segítségével érdekes eljátszani a lehetőségekkel.

A linkre kattintva előjön a kalkulátor, amelyen egy pipűval kiválaszthatjuk a képviselőcsoportokat, a kalkulátor megmutatja, melyik képes többséget akalítani a parlamentben.

Külön csoport létrehozásához egyébként minimum 25 képviselőnek kell megállapodnia legalább hét uniós tagállamból. A frakcióalakítási szándékot legkésőbb június 24-ig kell bejelenteni.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018