eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nigel Farage, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája euroszkeptikus képviselőcsoport brit vezetője brit nemzetiszínű zoknit visel a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) folytatott vita előtt az Európai Parlament üléstermében, Strasbourgban 2019. január 16-án. Előző nap a brit alsóház 230 szavazat többséggel elutasította a kormány és az Európai Unió közötti Brexit-megállapodást.
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Szakértő: két párt széthordta a brit nagyok szavazóit

Hétfő este óta ismert a brit EP-választás végeredménye: bár a Brexit Párt fölényesen nyert, az Európa-pártiak is rengeteg szavazatot kapott. A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója, Szabó Barnabás szerint tehát a patthelyzet továbbra is kitart.

A brit európai parlamenti választáson a nagypártoknak üzentek a szavazók, hiszen sem a kormányon lévő konzervatívok, sem a másik nagy párt, a Munkáspárt nem ért el átütő sikert, a brexit körül pedig nem sikerült nekik semmilyen kompromisszumot kimunkálni - vázolta a brit EP-választás utáni helyzetet az InfoRádióban Szabó Barnabás, a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője.

"Ennek köszönhető az, hogy

most már akik inkább szeretnék ezt az egészet befejezni, és akár alku nélkül is kilépni az Európai Unióból, azok Nigel Farage új pártja felé fordultak,

kiütve a nyeregből a régi Farage-pártot is" - fejtegette a szakértő.

Hogy Nigel Farage mit tud kezdeni majd az Európai Parlamentben, arról úgy vélekedett, a jelenleg elképzelhető forgatókönyv szerint október 31-ig, ameddig a briteknek el kell hagyni az uniót, "sok mindent nem".

"Egyfajta

színpadnak fogja használni az Európai Parlamentet Nigel Farage, ahogy azt eddig is tette:

egyrészt az EU-t fogja kritizálni belülről, sokak szerint trójai falóként, másrészt készülve a kilépés utáni belpolitikai karrierjére odakint is önmagát fogja építeni már" - vélekedett Szabó Barnabás.

Érdekes módon a brit EP-választás második helyén sem a nagy pártok egyike végzett, hanem a liberálisok, akik viszont radikálisan unionisták. Szabó Barnabás szerint pont emiatt sikerült megerősödniük, hiszen a liberális demokraták épp a másik irányba vittek el szavazatokat a nagy pártoktól. "Ők a brexit elmaradásában érdekeltek" - szögezte le.

A Farage-párt és a liberálisok közti különbség, mint Szabó Barnabás rámutatott, nagyságrendileg annyi, amennyit a munkáspártiak kaptak, akik a brexit kérdésében hol erre, hol arra politizálnak, kvázi hidat képezve a két "győztes" párt között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×