INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 15. szombat
Mária

szabó barnabás

brit

brexit

ep-választás 2019

Nigel Farage, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája euroszkeptikus képviselőcsoport brit vezetője brit nemzetiszínű zoknit visel a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) folytatott vita előtt az Európai Parlament üléstermében, Strasbourgban 2019. január 16-án. Előző nap a brit alsóház 230 szavazat többséggel elutasította a kormány és az Európai Unió közötti Brexit-megállapodást.

Szakértő: két párt széthordta a brit nagyok szavazóit

Hétfő este óta ismert a brit EP-választás végeredménye: bár a Brexit Párt fölényesen nyert, az Európa-pártiak is rengeteg szavazatot kapott. A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója, Szabó Barnabás szerint tehát a patthelyzet továbbra is kitart.

A brit európai parlamenti választáson a nagypártoknak üzentek a szavazók, hiszen sem a kormányon lévő konzervatívok, sem a másik nagy párt, a Munkáspárt nem ért el átütő sikert, a brexit körül pedig nem sikerült nekik semmilyen kompromisszumot kimunkálni - vázolta a brit EP-választás utáni helyzetet az InfoRádióban Szabó Barnabás, a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője.

"Ennek köszönhető az, hogy

most már akik inkább szeretnék ezt az egészet befejezni, és akár alku nélkül is kilépni az Európai Unióból, azok Nigel Farage új pártja felé fordultak,

kiütve a nyeregből a régi Farage-pártot is" - fejtegette a szakértő.

Hogy Nigel Farage mit tud kezdeni majd az Európai Parlamentben, arról úgy vélekedett, a jelenleg elképzelhető forgatókönyv szerint október 31-ig, ameddig a briteknek el kell hagyni az uniót, "sok mindent nem".

"Egyfajta

színpadnak fogja használni az Európai Parlamentet Nigel Farage, ahogy azt eddig is tette:

egyrészt az EU-t fogja kritizálni belülről, sokak szerint trójai falóként, másrészt készülve a kilépés utáni belpolitikai karrierjére odakint is önmagát fogja építeni már" - vélekedett Szabó Barnabás.

Érdekes módon a brit EP-választás második helyén sem a nagy pártok egyike végzett, hanem a liberálisok, akik viszont radikálisan unionisták. Szabó Barnabás szerint pont emiatt sikerült megerősödniük, hiszen a liberális demokraták épp a másik irányba vittek el szavazatokat a nagy pártoktól. "Ők a brexit elmaradásában érdekeltek" - szögezte le.

A Farage-párt és a liberálisok közti különbség, mint Szabó Barnabás rámutatott, nagyságrendileg annyi, amennyit a munkáspártiak kaptak, akik a brexit kérdésében hol erre, hol arra politizálnak, kvázi hidat képezve a két "győztes" párt között.

Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Kapcsolódó hang

Szakértő a brit EP-választási eredményekről
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018