eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, a Liga pártszövetség vezetője beszél a dél-olaszországi Bariban tartott kampányrendezvényen 2019. május 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Annamaria Loconsole

Új kiindulópontot adhat Olaszországnak az EP-választás

Az olasz belügyminiszter Matteo Salvini és pártja, a Liga nem euroszkeptikus, csak az Európai Unió működési rendjét akarja megreformálni - mondta az InfoRádióban Szomráky Béla Olaszország-szakértő, újságíró. Szerinte az olasz kormánykoalíció akár szét is szakadhat és előrehozott választások is lehetnek.

Matteo Salvini szerint csak akkor tud Olaszország kilábalni az évtizedek óta tartó és mélyülő gazdasági és társadalmi válságból, ha az unió intézményeit is megreformálják. "Szó sincs arról, hogy Salvini - vagy több más, hozzá hasonlóan gondolkodó európai politikus - euroszkeptikus lenne, csak az EU működési módját akarják megváltoztatni. Ezt jól tükrözi Giuseppe Conte olasz miniszterelnök Európai Parlamentben tartott beszéde: úgy vélte, óriási változásra van szükség, mert

megjelent a nép, fel akar lépni a történelem színpadára és kér egy-két dolgot"

- mondta elemzésében Szomráky Béla. Az Olaszország-szakértő, újságíró úgy látja, hogy az olasz kormánykoalíció akár szét is szakadhat, és előrehozott választások lehetnek ősszel.

"Tulajdonképpen nem is nagyon tudják az olaszok, hogy az Öt Csillag Mozgalom mit szeretne, még azt sem tudják, hogy bent akar-e maradni a kormánykoalícióban, vagy nem. Salvini foglyai, aki viszont ennek a kormánynak a foglya, vagyis ez egy húzd meg-ereszd meg helyzet. Szerintem akármennyire tagadja mindkét fél, hogy változtatni akar, Salvinitól függ minden. Ugyan azt mondja, nem akar új kormányt, ám mégis tesz olyan kijelentéseket, hogy ha bő 33 százalék fölött lesz az eredmény, akkor nagy valószínűséggel új kormány lesz - mondta a szakértő, aki szerint Sergio Mattarella államfő is azon gondolkodik, hogy előbb-utóbb választásokat kell kiírni".

Szomráky Béla úgy véli, hogy az EP-választás eredménye az olasz politika és az államfő számára is új kiindulópontot adhat. "Nagyon összetett ez a mérkőzés, de

az EP-választások komoly iránymutatást fognak adni nemcsak a pártoknak, hanem az államelnöknek is, akinek nagy beleszólása van az olasz politika irányításába,

legalábbis abban a tekintetben, hogy kit bíz meg kormányalakítással, vagy mitől húzza el az orrát és mitől nem" - fogalmazott a szakértő.

A legutolsó, múlt heti felmérések szerint a Liga végezhet az első, az Öt Csillag Mozgalom pedig a második helyen az európai parlamenti választáson.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×