INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

matteo salvini

olaszország

európai unió

ep-választás 2019

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, a Liga pártszövetség vezetője beszél a dél-olaszországi Bariban tartott kampányrendezvényen 2019. május 22-én.

Új kiindulópontot adhat Olaszországnak az EP-választás

Az olasz belügyminiszter Matteo Salvini és pártja, a Liga nem euroszkeptikus, csak az Európai Unió működési rendjét akarja megreformálni - mondta az InfoRádióban Szomráky Béla Olaszország-szakértő, újságíró. Szerinte az olasz kormánykoalíció akár szét is szakadhat és előrehozott választások is lehetnek.

Matteo Salvini szerint csak akkor tud Olaszország kilábalni az évtizedek óta tartó és mélyülő gazdasági és társadalmi válságból, ha az unió intézményeit is megreformálják. "Szó sincs arról, hogy Salvini - vagy több más, hozzá hasonlóan gondolkodó európai politikus - euroszkeptikus lenne, csak az EU működési módját akarják megváltoztatni. Ezt jól tükrözi Giuseppe Conte olasz miniszterelnök Európai Parlamentben tartott beszéde: úgy vélte, óriási változásra van szükség, mert

megjelent a nép, fel akar lépni a történelem színpadára és kér egy-két dolgot"

- mondta elemzésében Szomráky Béla. Az Olaszország-szakértő, újságíró úgy látja, hogy az olasz kormánykoalíció akár szét is szakadhat, és előrehozott választások lehetnek ősszel.

"Tulajdonképpen nem is nagyon tudják az olaszok, hogy az Öt Csillag Mozgalom mit szeretne, még azt sem tudják, hogy bent akar-e maradni a kormánykoalícióban, vagy nem. Salvini foglyai, aki viszont ennek a kormánynak a foglya, vagyis ez egy húzd meg-ereszd meg helyzet. Szerintem akármennyire tagadja mindkét fél, hogy változtatni akar, Salvinitól függ minden. Ugyan azt mondja, nem akar új kormányt, ám mégis tesz olyan kijelentéseket, hogy ha bő 33 százalék fölött lesz az eredmény, akkor nagy valószínűséggel új kormány lesz - mondta a szakértő, aki szerint Sergio Mattarella államfő is azon gondolkodik, hogy előbb-utóbb választásokat kell kiírni".

Szomráky Béla úgy véli, hogy az EP-választás eredménye az olasz politika és az államfő számára is új kiindulópontot adhat. "Nagyon összetett ez a mérkőzés, de

az EP-választások komoly iránymutatást fognak adni nemcsak a pártoknak, hanem az államelnöknek is, akinek nagy beleszólása van az olasz politika irányításába,

legalábbis abban a tekintetben, hogy kit bíz meg kormányalakítással, vagy mitől húzza el az orrát és mitől nem" - fogalmazott a szakértő.

A legutolsó, múlt heti felmérések szerint a Liga végezhet az első, az Öt Csillag Mozgalom pedig a második helyen az európai parlamenti választáson.

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Annamaria Loconsole

Kapcsolódó hang

EP-választás az olaszoknál - Szomráky Béla
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018