eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Kum, 2009. szeptember 28.A Digitalglobe által 2009. szeptember 28-án közzétett műholdas felvételen Irán feltételezett második urándúsító üzeme látható az iráni Kum közelében. Ezen a területen korábban az Iráni Forradalmi Gárda rakétasilókat működtetett. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség 2009. szeptember 25-én számolt be arról, hogy Irántól tájékoztatást kapott egy második titkos urándúsító üzem létezéséről. (MTI/EPA/DIGITALGLOBE)
Nyitókép: MTI/EPA/DIGITALGLOBE

Tálas Péter: Irán atomprogramja arra jó, hogy felbátorítsa a szomszédokat

Ha Irán az atomprogramjával eléri, hogy a térség meghatározó szereplője legyen, az a környező országok számára komoly felhívás lesz - mondta el az InfoRádióban Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő.

Irán hivatalosan leállította a 2015-ös többhatalmi atomalku keretében vállalt egyes kötelezettségeinek teljesítését - közölte az ISNA teheráni hírügynökséggel szerdán az ország atomenergetikai tanácsának egy jól értesült tisztségviselője.

Teherán a tervezett lépésről a múlt héten már értesítette a megállapodást aláíró hatalmakat, Franciaországot, Nagy-Britanniát, Németországot, Kínát és Oroszországot. Az akkori tájékoztatás szerint a döntést egy évvel azután hozzák meg, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan kilépett az atomalkuból, és visszaállította a korábbi szankciókat Iránnal szemben.

Az atomalku felmondása és az Irán elleni szankciók bevezetése nem hozott előrelépést sem új szerződés, sem a megállapodás megtartása irányába - mondta az InfoRádióban Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatója.

"Ezek a szankciók az európai országokat is érintik, és bár az Európai Unió megpróbált kialakítani egy olyan kereskedelmi viszonyt, ami megkerüli a szankciókat, de ez egyelőre nem sikerült. Nyilvánvaló, hogy az irániak egyre türelmetlenebbek, szeretnék tudni, hogy a szankciókkal mennyire kell számolniuk."

Az amerikai elnök közben azt kommunikálta, az Egyesült Államok várakozó állásponton van. Tálas Péter szerint

Donald Trump arra számít, hogy az iráni rendszert a szankciók belülről bomlasztják meg.

"Világosan kell látni, hogy míg ha a szankciók elég erőteljesen is érintik Iránt, ilyen helyzetben a perzsa ország inkább összefogni szokott, ráadásul úgy, hogy általában az Irán elleni szankciók többnyire a konzervatív iráni politikusoknak kedveznek, akik viszont sokkal erőteljesebben atompártiak, mint a mérsékeltebbek. Úgyhogy én azt gondolom, hogy az Egyesült Államok számításai Iránnal kapcsolatban meg fognak változni, ez egy vágyálom" - részletezte Tálas Péter.

A biztonságpolitikai szakértő elmondta, Irán célja, hogy legitim, térségbeli nagyhatalomként tekintsenek rá - elsősorban nyugaton.

"Amennyiben Iránt tényleg belekényszerítik abba, hogy a saját súlyát és befolyását atomfegyverekkel támassza alá, akkor mindenki a környéken,

aki ilyen nagyhatalom - gondolok itt Törökországra vagy Szaúd-Arábiára, Egyiptomra -, elkezd majd atomprogramokat bevezetni, és ez egy olyan térségben, ami a világgazdaság szempontjából kulcsfontosságú, általában nem szokott jó eredményre vezetni."

Tálas Péter arról is beszélt, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszternek az Iránról NATO-vezetőkkel folytatott tárgyalásai a nyomásgyakorlás részének számítottak. "De azért tegyük hozzá, hogy a NATO-n belül Franciaország és Nagy-Britannia ellenőrizni tudja az iráni veszélyességet."

Iránban ezenkívül a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakemberei is folyamatosan vizsgálódnak, így Mike Pompeónak túl sok újat a tisztségviselők nem tudtak mondani - zárta elemzését Tálas Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×