INFORÁDIÓ 
2020. június 6. szombat
Cintia, Norbert

irán

atomalku

oroszország

egyesült államok

európa

Iráni atomprogram - Berlin, Párizs, London és Moszkva is kitart az iráni atomalku mellett

Infostart / MTI

Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és Oroszország is kitart az iráni nukleáris program korlátozásáról kötött többhatalmi megállapodás mellett. Erről az említett országok vezető politikusai tájékoztattak szerdán. Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője felszólította a megállapodás európai aláíróit, hogy adjanak "valódi garanciákat", amelyek alapján Irán tartani tudja magát a szerződéshez. Angela Merkel kijelentette: az amerikai kormányzatnál mindent meg fognak tenni, hogy megvédjék üzleti érdekeltségeiket Iránban.

Angela Merkel német kancellár hangsúlyozta: a teheráni vezetésnek is be kell tartania a megállapodás előírásait. Kiemelte, hogy az Egyesült Államok a megállapodás felmondásával súlyos döntést hozott. Az egyezményben részes három európai ország - Németország, Franciaország, Nagy-Britannia - ugyan sajnálattal és aggodalommal tudomásul veszi ezt a döntést, de továbbra is érvényesnek tartja a megállapodást.

A három ország Irántól is a megállapodás végrehajtásának folytatását várja, és mindent meg is tesz ezért - tette hozzá Merkel.

Az európaiak mindent el fognak követni, hogy az amerikai kormányzatnál európai uniós szinten közbenjárva megvédjék üzleti érdekeltségeiket Iránban

- közölte a francia elnöki hivatal.

A francia államfő a nap folyamán telefonbeszélgetést folytatott iráni kollégájával, Haszan Róhánival. Emmanuel Macron felszólította, hogy teljes mértékben tartsa tiszteletben az úgynevezett atomalku rendelkezéseit, annak ellenére, hogy az előző nap Donald Trump amerikai elnök felmondta az egyezményt.

"A francia elnök és az iráni államfő megállapodtak abban, hogy folytatják az együttműködést az érintett államokkal az atomalku végrehajtása és a regionális biztonság fenntartása érdekében" - jelentette a francia elnöki hivatal.

Az alku jövője

Az iráni atomalku ügye szerepelni fog Lavrov és Heiko Maas német külügyminiszter csütörtöki moszkvai tárgyalásának napirendjén. Szerdán egyébként a problémakört megvitatja Vlagyimir Putyin elnökkel az orosz fővárosban tartózkodó Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő is.

Szergej Rjabkov ügyvezető külügyminiszter-helyettes kifejezte Moszkva készségét arra, hogy Párizs javaslata nyomán tárgyalásokat folytasson a tíz évre megkötött iráni atomalku 2025 utáni jövőjéről, valamint Teherán rakétaprogramjáról és a regionális biztonságról.

Brit közlések Irán uránkészleteiről

Nagy-Britannia mindaddig tagja marad a megállapodásnak, amíg a teheráni kormány tartja magát az egyezményben foglalt előírásokhoz - mondta a Boris Johnson brit külügyminiszter, aki a londoni alsóház képviselőit tájékoztatta a brit hivatalos álláspontról.

A tárcavezető hozzátette: a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) eddig kilenc alkalommal igazolta, hogy Irán betartja az egyezményben vállalt kötelezettségeit.

Johnson szerint

  • a megállapodás aláírása óta Irán beszolgáltatta dúsított urániumból felhalmozott ismert készleteinek 95 százalékát,
  • a dúsításhoz használt centrifugák kétharmadát elraktározta, és
  • engedélyezte a lehető legmélyrehatóbb ellenőrzési gyakorlat kialakítását a NAÜ számára.

London mindezek alapján nem kíván kivonulni a megállapodásból, ehelyett együttműködik az egyezményben továbbra is részes aláíró országokkal annak biztosítása végett, hogy mindaddig, amíg Irán korlátozza nukleáris fejlesztési programját, lakossága részesülhessen az egyezség központi elemét alkotó szankcióenyhítésekben.

Irán: az USA nem teljesíti a vállalásait

Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője szerint "ostoba és sekélyes" volt Trump beszéde, amelyben bejelentette az iráni atomprogramról kötött megállapodás felmondását. Annak idején csak húzódozva egyezett bele a 2015-ös nukleáris megállapodás támogatásába, és azóta többször bírálta Washingtont amiatt, hogy nem teljesíti a megállapodásból rá háruló vállalásokat.

Hamenei az állami tévé által közvetített beszédében felszólította a megállapodás európai aláíróit, hogy adjanak "valódi garanciákat", amelyek alapján Irán tartani tudja magát a szerződéshez. "Most azt mondjuk, hogy fenn akarjuk tartani a megállapodást a három európai országgal, de én nem bízom bennük, mert az Egyesült Államok nélkül már kevéssé logikus a megállapodás fenntartása. Szerezzenek tőlük valódi garanciákat, mert holnap ugyanazt fogják tenni, mint amit az Egyesült Államok tett" - mondta.

Érvényben marad az alku a többi országgal?

Az Etamad című reformer napilap idézte Róháni államfő Twitter-üzenetét. "Megszabadultunk valaki rossztól, aki nem tartja tiszteletben kötelezettségeit. Az iráni atomalku érvényben marad, ha Irán érdekeit az öt (a szerződést garantáló megmaradt) állam szavatolja. Irán sokkal egységesebb, mint bármikor, ahhoz, hogy semlegesítse a törvénytelen amerikai szankciókat" - írta Róháni.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018