eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Mentőalakulatok tagjai a buszbaleset helyszínén a Portugáliához tartozó Madeira szigetén, Canicóban 2019. április 17-én. A buszbalesetben huszonkilencen életüket vesztették, mindannyian német állampolgárok.
Nyitókép: MTI/AP/Rui Silva

A túlélők szerint fékhiba okozhatta a halálos madeirai buszbalesetet

A madeirai buszbaleset mindegyik halálos áldozata német állampolgár volt. A kórházban időközben életét vesztette egy német nő, így 29-re emelkedett a halottak száma: 11 férfi és 18 nő hunyt el.

A turistabusz portugál sofőrje Canico településen egy kanyarban elvesztette uralmát a jármű felett, amely letért az útról és egy domboldali lejtőn lezuhant. A baleset helyi idő szerint szerda este fél hétkor, még napfényes időben történt.

A balesetet túlélő turisták szerint a szerencsétlenséget nagy valószínűséggel fékhiba okozhatta. "Nem tudok elképzelni más okot. A busz Quinta Splendidából indult, s néhány másodpercen belül gyorsulni kezdett" - számolt be tapasztalatairól egy sérült férfi, akit az Observador című hírportál idézett.

A busz egy falnak csapódott, rögtön azt gondoltuk, hogy a sofőr elvesztette az irányítást, majd egyre gyorsabbá vált, végül pedig felborult

- tette hozzá a baleset túlélője, aki eltörte az egyik bordáját, míg felesége a nyakán sérült meg könnyebben.

A nő arról számolt be, hogy egy, a Madeirára vezető repülőúton kapott tanács mentette meg az életét.

"A repülőn elmagyarázták nekünk, mit kell tenni (ilyen helyzetben). Összehúztuk magunkat mint a csecsemők. Ez volt a szerencsénk"

- mondta. A Quinta Splendida hotel egyébként a baleset helyszínétől alig 250 méterre található.

A helyi hatóságok szerint az autóbusz viszonylag új volt, mindössze öt éve volt forgalomban, és egyetlen előző műszaki vizsgálat sem mutatott ki hibát a járműben.

Négy ember van válságos állapotban

A szerencsétlenségben 29-en haltak meg. A sebesültek a fővárosban, Funchalban lévő kórházba kerültek, jelenleg négy ember állapota válságos. Többeket megfigyelés alatt tartanak, míg egyesek már elhagyhatták a kórházat.

A buszbaleset áldozatainak emlékére a madeirai regionális kormány csütörtöktől szombatig háromnapos gyászt rendelt el. A gyász idején félárbócra engedik a nemzeti lobogókat az állami intézmények épületein.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×