eur:
395.88
usd:
364.97
bux:
65541.64
2024. március 19. kedd Bánk, József
A meghibásodott hajtóművű Viking Sky nevű tengerjáró hajó irányíthatatlanul sodródik Norvégia partjai közelében, miután vészjelzést adott le 2019. március 23-án. A hajó fedélzeten tartózkodó több mint 1300 ember kimentésére mentőhajók és helikopterek indultak.
Nyitókép: MTI/EPA/NTB SCANPIX/Frank Einar Vatne

Kikötött Norvégiában a bajba jutott Viking Sky luxushajó

Kikötött több száz emberrel a fedélzetén bajba került Viking Sky nevű luxushajó a norvégiai Molde kikötőjében, miután egy napig hánykolódott tehetetlenül a tengeren.

A norvég lobogó alatt hajózó tengerjárót vontatóhajók szállították Moldéba.

A Viking Sky motorjai szombaton meghibásodtak egy szigetekkel és sziklaszirtekkel szabdalt, veszélyes norvégiai partszakasz közelében. A tengerjáró 1373 emberrel a fedélzetén irányíthatatlanul sodródni kezdett More og Romsdal megye partjainak közelében a szárazföld felé, és délután két órakor vészjelzést adott le. Később a legénységnek az egyik motort sikerült beindítania, és a hajót a partoktól két kilométerre lehorgonyozták. Hajók és helikopterek siettek a Viking Sky segítségére, de a mentést nehezítette az óránkénti 70 kilométeres sebességű szél, akárcsak a 6-8 méteres hullámok, majd az esti sötétség.

A norvég hatóságoknak 479 embert sikerült helikopterrel kimenteni a hajóról, mielőtt felfüggesztették a mentést, hogy a hajót bevontassák Molde kikötőjébe.

Emil Heggelund, a parti őrség tisztségviselője elmondta, hogy a hajó 100 méternyire volt attól, hogy zátonyra fusson, és a parttól 900 méterre sikerült lehorgonyoznia.

A korszerű, 2017-ben vízre bocsátott hajó a Viking Cruises csoport tulajdona, és a vállalat weboldala szerint 930 utas fogadására képes. A tengerjáróval 915 utas és 458 fős legénység indult útnak. Az utasok nagy része amerikai állampolgár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×