eur:
392.39
usd:
365.61
bux:
66761.63
2024. április 26. péntek Ervin
Nikola Gruevszki volt  macedón miniszterelnök a macedón fellebbviteli bíróságra érkezik Szkopjéban 2018. október 5-én. A bíróság megerősítette a Gruevszki ellen hivatali visszaélés miatt kiszabott kétéves börtönbüntetést. A politikust májusban ítélte el egy szkopjei bíróság amiatt, hogy miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a győztesnek kihirdetett autókereskedő utólag jutalékot fizetett neki, illetve ő maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót.
Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Elemző: Gruevszki ügye problémát jelenthet majd a magyar hatóságoknak

Feltételezhető, hogy a magyar hatóságok megadják a volt macedón miniszterelnöknek a menedékjogot, annak ellenére, hogy a nemzetközi közösség ezt rossz néven venné. A politikust hivatali visszaélés miatt ítélték börtönre Macedóniában.

A macedón belügyminisztérium kedden megerősítette, a szökésben lévő Nikola Gruevszki volt miniszterelnök Magyarországon tartózkodik, ezt Macedóniának a magyar belügy is megerősítette. Ezt követően a macedón rendőrség az illetékes bíróságot arra kérte, hogy nemzetközi elfogatóparancsot adjon ki a balkáni állam volt miniszterelnöke (2006-2016) ellen, ezen kívül a külügy berendelte a szkopjei magyar nagykövetet.

Nikola Gruevszki, akitől a hatóságok korábban elvették úti okmányait, maga

kedden a Facebookon is közölte, hogy Budapesten van,

és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól. A politikusnak hazájában meg kellett volna kezdenie kétéves börtönbüntetését, amit hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá májusban; az ítélet szerint

Gruevszki miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére,

és a győztesnek kihirdetett autókereskedő utólag jutalékot fizetett neki, illetve ő maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót. A 600 ezer euró (192,85 millió forint) értékű Mercedes megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor nyilvánosságra hozták magas rangú kormányzati emberek illegálisan felvett telefonbeszélgetéseit.

Az ítélet ellen Gruevszki fellebbezést nyújtott be és a szociáldemokraták politikai hadjáratára mutogatott, előbbivel egészen múlt péntekig időt nyert, egészen múlt péntekig.

Gruevszki ügye "nagy problémát jelenthet majd a magyar hatóságoknak",

tekintettel arra, hogy a menedékjogi kérelmével egyidejűleg a kiadatását fogják kérni Macedóniából; mint Valki László nemzetközi jogász az InfoRádiónak elmondta, a macedón igény még nem érkezett meg Magyarországra, de ha megjön, el kell majd bírálni, megvan-e a kiadatás indítékául szolgáló bizonyíték.

"Ami a menedékjogot illeti, Gruevszki természetesen

hivatkozhat arra, hogy a bíróság vele szemben egy koncepciós eljárásban hozott ítéletet, de ezt nagyon nehéz lesz bizonyítania,

mivel Magyarország Macedóniát úgynevezett biztonságos harmadik országnak nyilvánította" - mondta el Valki, hozzátéve, ezt a kitételt nyilvánvalóan a menekültügyekben fogalmazta meg Magyarország.

Mivel az sem minden nap történik meg, hogy egy volt miniszterelnök egy másik országban kér menedékjogot, azt sem lehet megmondani Valki szerint, hogy az ügyben szerepet játszik-e az érintett volt vagy jelenlegi pozíciója.

"A nemzetközi közösség valószínűleg eléggé rossz néven venné, ha Magyarország megadná a menedékjogot Gruevszkinek,

tekintettel arra, hogy vele szemben egy vélhetően megalapozott ítéletet hoztak Macedóniában. Nagyon

nehéz lenne megmagyarázni a világnak, hogy az ítélet nem érvényes,

ezért nem adjuk ki" - tette egyértelművé.

Valki attól tart, hogy ebben az ügyben "politikai megfontolások érvényesülnek", a menedékjog megadásáról ugyanis a bevándorlás- és menekültügyi rendszer dönt, nem a független bíróság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×