eur:
394.23
usd:
370.14
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Ferenc pápa a The Wisdom of Time (Az idő bölcsessége) című könyv bemutatóján a Vatikánban 2018. október 23-án. A kötet 250, Ferenc pápa kommentárjaival ellátott interjút tartalmaz, amelyeket több mint harminc országban gyűjtöttek.
Nyitókép: MTI/AP/Alessandra Tarantino

Ferenc pápa: jó szüret volt, jó bort ígér

A legmélyebb problémákról is kendőzetlenül kell beszélni, ekkor lehet hiteles és adekvát válaszokat találni - ez Kocsis Fülöp hajdúdorogi metropolita szerint az egyik fő tanulsága a vasárnap lezárult 15. vatikáni szinódusnak, ahol fiatalokat és nőket is meghallgattak.

A mai fiatalság gondolkodásmódja, szemléletmódja, de használt eszközei is gyökeresen eltérnek a náluk egy-két generációval előttük járókéitól. E felismerés figyelembevételével érkeztek a Vatikánba a katolikus világ püspökei a rendes szinódusra, ahol fiatalokat érintő kérdéseket, illetve a szexuális visszaélések, valamint az egyház homoszexuális tagjainak problémakörét beszélték át. Meg is tapasztalták, amiről beszéltek, a mintegy 30 meghívott fiatal adott pillanatokban hangos tetszésnyilvánításának is jelét adta a gyűlésen.

"Az egyházban kétségtelenül voltak és ki kell mondani, ma is vannak visszaélések, mert az egyház tagjai bűnösek. Ezzel is bátrabban szembesül ma az egyházi vezetés, és ez jót tesz a világnak is és az egyházról alkotott véleménynek is"

- fogalmazott az egyik legkényesebb aktuális kérdésről az InfoRádiónak a görög katolikus Kocsis Fülöp hajdúdorogi metropolita, aki szerint - és ez a szinóduson is előjött - túlzásba sem kell vinni az állandó bocsánatkérést.

"Az egyház nem csak hitványságokat művel"

- szögezte le az egyházi vezető.

A gyűlésen nagyobb terjedelemben foglalkoztak a drog, az alkohol, az emberkereskedelem, illetve a prostitúció kérdéseivel is, hiszen mindezeknek is áldozatai ma a fiatalok.

Mint a szinódus vasárnapi záró szentmiséjén felolvasott nyilatkozatból kiderül,

"az egyháznak szüksége van a fiatalok lelkesedésére, közelségére és bizalmára is",

nem szabad, hogy a vezetők gyengesége elbátortalanítsa őket. Ferenc pápa a szentmise után beszélt a digitális környezet robbanásszerű változásáról, a migrációról, a testiség és a szexualitás kérdéseiről, az érintett korosztály személyes részvétele miatt pedig úgy érezte: "jó szüret volt a szinódus, ami jó bort ígér".

A szinódus egy, a pápát segítő tanácsadó testület, amely nem a világot igyekszik befolyásolni. Mint Kocsis Fülöp hajdúdorogi metropolita az InfoRádiónak fogalmazott, Ferenc pápától azt a bátorítást kapták, hogy

a legmélyebb problémákról is kendőzetlenül beszéljenek, akkor lehet hiteles, adekvát válaszokat találni.

A mostani szinódusba az internet segítségével interaktív módon a hívek is bekapcsolódhattak a 267 atya, számos szakértő, fiatalok és női szerzetes mellett. Utóbbiakkal kapcsolatban Kocsis Fülöp Ferenc pápára hivatkozva figyelmeztetett, a nők szolgálata és meglátásai különlegesen is értékesek az egyházban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×