INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 20. vasárnap
Friderika

carles puigdemont

katalónia

spanyolország

autonómia

függetlenség

Genf, 2018. március 21.Carles Puigdemont leváltott katalán elnök beszél a Számít-e még a függetlenség a 21. századi Európában? című panelbeszélgetésen Genfben 2018. március 21-én. (MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi)

Carles Puigdemont újrakezdi

Infostart / MTI

Nemzeti Felhívás a Köztársaságért (La Crida Nacional per la República) néven új politikai szervezetet hozott létre Carles Puigdemont leváltott katalán elnök, amely szombaton tartotta alapító konvencióját a katalóniai Manresában.

Az új formáció szándéka, hogy egyesítse a különböző katalán szeparatista politikai erőket, fennállása pedig addig tartana, amíg megvalósul tagjainak célja: a Spanyolországtól független katalán köztársaság.

Ezzel összhangban az alapító konvención elhangzott: a Crida - bár egyelőre nem párt -, engedi tagjainak, hogy más pártban is tagok legyenek.

Az új függetlenségi szervezet jövő január 19-én tartja alakuló kongresszusát, amelyen megválasztja vezetőit. Alapító elnöke Carles Puigdemont lesz, aki Brüsszelből irányít majd.

A Crida szombati konvencióján mintegy hatezren vettek részt, köztük Quim Torra katalán elnök, aki szintén alapítója a formációnak, valamint az autonóm kormány több tagja is.

A támogatóíveket mintegy 51 ezren írták alá, és több mint 9 ezren anyagilag is támogatták a megalakulást.

Az alapító konvenció időpontja szimbolikus, mivel tavaly ezen a napon fogadott el nyilatkozatot a barcelonai autonóm parlament Katalónia függetlenségéről, amelyre válaszul a spanyol parlament felsőháza, a szenátus az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva jóváhagyta, hogy a spanyol kormány feloszlassa a katalán parlamentet, előrehozott helyi parlamenti választásokat írjon ki, és ideiglenesen átvegye az irányítást Katalónia felett.

Puigdemont szándékát a szeparatista erők egységesítésére az indokolja, hogy a különböző függetlenségi pártok az utóbbi időben eltávolodtak egymástól. Eltérően gondolkodnak például arról, hogy milyen stratégia szerint kellene továbbhaladniuk. Véleménykülönbségeik pedig odáig vezettek, hogy mára elveszítették többségüket a barcelonai autonóm parlamentben.

Nyitókép: SALVATORE DI NOLFI
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018