eur:
393.87
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Matteo Salvini olasz belügyminiszter kezet fog sajtótájékoztatójuk kezdete előtt a milánói városházán 2018. augusztus 28-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Salvini: 1956 a jövőről is szól

Az 1956-os magyar forradalom az európai népek szabadságának jelképe - mondta Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettes, a Liga vezetője az MTI-nek a magyar nemzeti ünnepen tartott diplomáciai fogadáson Rómában kedd este.

Matteo Salvini kijelentette, számára megtiszteltetés a magyar nemzeti ünnepen való részvétel, mivel október 23. a nemzeti büszkeség, a magyar és az olasz nép, a két ország és a két kormány közti barátság, és nem utolsósorban az európai szabadság jelképe.

"A magyar nemzeti ünnep a múltról emlékezik meg, de a jövőről is szól" - hangsúlyozta. Hozzátette, gazdaságilag, erkölcsökben, kultúrában és történelemben a magyar és az olasz nép mindig is közel állt egymáshoz.

"A mostani olasz és magyar kormánynak is közösek a céljai és az elkötelezettsége egy olyan Európai Unióval szemben, amely gyakran eltapossa a népek, nemzeti parlamentek és kormányok kéréseit.

Ennek az EU-nak Róma és Budapest kormánya is kész választ adni" - mondta Matteo Salvini. Emlékeztetett, hogy augusztusban Milánóban erről egyeztetett az Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott kétoldalú találkozón.

Matteo Salvini kijelentette, olyan Európát akar gyermekei számára, amely szabad, tiszteletben tartja a népeket és az állampolgárokat. "Olyan Európát akarok, amely kevésbé hagyja magát befolyásolni a pénzügyi hatalmak, a multinacionális vállalatok, a bürokraták, a Soroshoz hasonló spekulánsok részéről. Ehelyett az egyes országok akaratát tartja szem előtt" - mondta.

Hozzáfűzte: "Olaszországban és Magyarországon alig várjuk, hogy Európa megváltozzon, hogy jobban élhessünk Európában."

Arra a kérdésre, hogy miért Orbán Viktort tartja politikai szövetségesének, Matteo Salvini úgy válaszolt, hogy számos témában már akkor is egyetértettek, amikor még nem ismerték egymást és nem voltak kormánypozícióban. "Strasbourgban és Brüsszelben is hasonló csatákat vívtunk meg. Mindketten a munkahelyteremtést, az embereket, a családot, az élethez és egészséghez való jogot helyezzük politikánk központjába. Mindketten országunknak követeljük azt a jogot, hogy ellenőrizhesse saját gazdaságát és ezzel a jövőjét" - jegyezte meg.

"Nagyon örülök, hogy egy új Európa kezd körvonalazódni, teljesen más mint Jean-Claude Juncker, Emmanuel Macron és Angela Merkel Európája, mivel az általuk képviselt Európa szerintem nem tud megoldást adni a problémáinkra" - szögezte le Matteo Salvini.

Az október 23-i nemzeti ünnepen Rómában tartott magyar fogadáson számos olasz politikus vett részt, köztük Giorgia Meloni, a jobbközép koalícióhoz tartozó Olasz Testvérek (FdI) elnöke is.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×