eur:
392.38
usd:
361.52
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf
Catania, 2017. július 1.Ilegális bevándorlók az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex svéd felségjelű hajójának fedélzetén a szicíliai Catania kikötőjében 2017. július 1-jén. A mintegy 650 hajótörött migránst a Földközi-tengeren, a líbiai partok közelében vették a fedélzetre, kilenc vízbe fúlt társuk holttestével együtt. (MTI/EPA/Orietta Scardino)
Nyitókép: MTI/EPA/Orietta Scardino

Új menekültútvonalakra figyelmeztet a Frontex

Harmadával csökkent idén az illegálisan Európába érkező bevándorlók száma a tavalyi adatokhoz képest – derül ki az Európai Unió part- és határvédelmi ügynökségének friss adataiból. A Frontex szerint az év első kilenc hónapjában összesen 100 ezer embert regisztráltak a főbb migrációs útvonalakon.

A szervezet adatai szerint szeptemberben nagyjából 12 900-an érkeztek a négy fő migrációs útvonalon keresztül az Európai Unióba, ami 21 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

A legfőbb belépési pontnak már harmadik hónapja Spanyolország számít, ahol szeptemberben 6500 illegális határátlépést jegyeztek fel, négyszer többet, mint tavaly ilyenkor. Az érkezők legnagyobb csoportjait a marokkói, guineai és mali állampolgárok tették ki.

A spanyol ellenzék azzal vádolta az szocialista kormányt, hogy az elsőszámú európai befogadóbázisává tette a tengerről illegálisan érkező migránsoknak az országot. Pablo Casado, az ellenzéki Néppárt vezetője azt mondta: lehetetlen, hogy mindenkit befogadjanak. Szerinte nem tudják felszívni azt a több milliónyi afrikait, akik mind Európába akarnak jönni, szebb jövőt keresve maguknak.

Az olasz partokon regisztrált érkezők száma 900 körül volt szeptemberben, ami 85 százalékkal alacsonyabb az egy évvel ezelőtti számoknál. Közöttük legtöbben a tunéziai és az eritreai állampolgárok voltak.

Október elején Európa leggazdagabb országait tömörítő G6-os csúcs belügyminisztereinek találkozóján Matteo Salvini olasz belügyminiszter úgy nyilatkozott, Európa támogatja az olasz menekültpolitikát. Mint mondta: az eltelt években több mint 60 ezer nigériai települt át Olaszországba. Közülük alig néhány százat sikerült visszatoloncolniuk. Ezért az Európai Bizottság támogatásával konkrét és fontos egyezményeket terveznek tető alá hozni Nigériával.

A nyugat-balkáni útvonalon továbbra is alacsony az érkezők száma. Viszont a Frontex szakemberei új útvonalak kialakulására figyelmeztettek: Albánián, Montenegrón és Szerbián keresztül, továbbá Bosznia-Hercegovinán át érkezhet az újabb menekülthullám.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×