INFORÁDIÓ
2021. augusztus 4. szerda
Dominika, Domonkos

szíria

idlíb

határátkelő

felkelők

demilitarizált övezet

külföld

Golán-fennsík, 2018. október 15.ENSZ-jármű az Izrael és Szíria között létesített átkelőhelyen a Golán-fennsík északi részén lévő Kuneitránál 2018. október 15-én. A négy év után újranyitott határállomáson egyelőre csak az ENSZ békefenntartói járhatnak át. A szíriai felkelő erők 2014 augusztusban foglalták el a határ szíriai oldalát, majd az ENSZ-katonák - több ellenük irányuló emberrablás után - kénytelen voltak áttelepülni Izraelbe. (MTI/EPA/Atef Szafadi)

Tarthatatlanná válhat az észak-szíriai idlíbi helyzet

Infostart / MTI

Ha az ott lévő dzsihadisták nem tartják be a demilitarizált zónával kapcsolatos orosz-török megállapodást, tarthatatlanná válhat az észak-szíriai idlíbi helyzet - mondta hétfői nyilatkozatában Valíd Moallem szíriai külügyminiszter egy Damaszkuszban tartott sajtótájékoztatón, ahol iraki kollégájával, Ibrahím Dzsafaríval bejelentették egy szíriai-iraki határátkelő újranyitását is.

"Nem hagyhatjuk szó nélkül, ha az an-Nuszra nem hajlandó együttműködni" - tette hozzá Moallem a sajtótájékoztatón az észak-szíriai tartományban aktív, kormányellenes dzsihadistákra utalva.

A szeptember 17-én született orosz-török megállapodás egy 15-20 kilométeres demilitarizált övezetet jelölt ki, ahonnan hétfőig a lázadóknak ki kellett volna vonulniuk. A megállapodás előírja továbbá a nehézfegyverek eltávolítását is.

"Vannak más eszközök"

"Most orosz barátainkon a sor, hogy eldöntsék, tiszteletben tartották-e a megállapodást vagy sem" - mondta a szíriai külügyminiszter, és hozzátette, hogy Törökországnak is vannak eszközei a megállapodás betartásának garantálására.

Hangsúlyozta azt is, hogy Damaszkusz továbbra is elvárja, hogy Idlíb visszatérjen a fennhatósága alá. "Jobb lenne, ha ez békés úton történne, de ha nem sikerül, vannak más eszközök is" - mondta ezzel kapcsolatban.

Kitartanak

Vasárnap közzétett nyilatkozatában az Idlíb nagy részét ellenőrző dzsihadista ernyőszervezet, a Hajat Tahrír as-Sám, amely az al-Kaida terrorszervezet korábbi szíriai szárnyából, az an-Nuszra Frontból létrehozott Dzsabhat Fatah es-Sám vezetése alatt áll, azt mondta, folytatni akarja a harcot és nem adja át a fegyvereit.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet értesülései szerint a határidő életbe lépéséig a fegyveres lázadók nem ürítették ki a szóban forgó területet, mindazonáltal a térségben egyelőre nyugalom van.

  • Idlíb az utolsó olyan nagyobb szíriai régió, amely még felkelők ellenőrzése alatt áll.
  • A régió északi részén 2017-ben kialakítottak egy övezetet, ahová olyan lázadók költöztek családjukkal, akik a szíriai kormánnyal kötött egyezségek keretében a polgárháború dúlta ország más részeiből elvonulhattak.
  • A két miniszter bejelentette továbbá az abu-kemáli (iraki oldalon Al-Káim) határátkelő újranyitását is, amit 2012-ben, az Iszlám Állam terrorista szervezet előrenyomulása miatt zártak le.
  • A terroristákat 2017-ben űzték el innen, Abu-Kemál azóta újra Damaszkusz fennhatósága alatt áll.

Az ENSZ használhatja az újranyitott határátkelőt

"A szíriai és az iraki nép érdekében az abu-kemáli határátkelőt a lehető leghamarabb újranyitjuk" - jelentette be Moallem, iraki kollegája pedig megerősítette, hogy semmi okot nem látnak a késlekedésre.

A szóban forgó határátkelő a háború előtt fontos pontja volt a két ország közt zajló kereskedelemnek.

Szíriának Irakkal két további határvárosa van, ezek közül az egyiket kurd fegyveres csoportok ellenőrzik, a másik pedig az Egyesült Államok támogatta, Damaszkusz ellen harcoló koalíció kezén van.

A szíriai kormány jelenleg körülbelül tizenkilenc határátkelőhelyet ellenőriz a libanoni, a jordániai, az iraki és a török határ mentén.

Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018