eur:
392.35
usd:
365.87
bux:
66823.12
2024. április 26. péntek Ervin

Meghalt Roelof Pik Botha

Nyolcvanhat éves korában Pretoriában meghalt Roelof Frederik "Pik" Botha, az egykori dél-afrikai fajvédő rendszer külügyminisztere - jelentette pénteken a helyi sajtó.

Fia, Piet Botha a News 24 dél-afrikai hírportálnak számolt be arról, hogy apja - aki már három hete beteg volt, szeptembertől kórházban ápolták - péntekre virradóra elhunyt.

Külügyminiszterként Pik Botha volt az apartheidrendszer külföldön leginkább ismert képviselője, "nemzetközi arca".

Tizenhét évig állt a dél-afrikai diplomácia élén, 1977-től az apartheidrendszernek véget vető 1994-es választásokig. Részt vett a demokratikusan megválasztott Nelson Mandela, Dél-Afrika első fekete elnökének kormányában, a bányászati minisztériumot vezette. Két évvel később, 1996-ban - 19 év után - véget ért megszakítás nélküli miniszteri karrierje, miután pártja, a fajvédő rendszert 1948-ban hivatalossá tevő búr Nemzeti Párt kivonult az nemzeti egységkormányból.

Botha ragadványneve, a Pik afrikaans nyelven pingvint jelent, azért kapta, mert frakkot viselve hasonlított ehhez a madárhoz.

Ő javasolta 1990-ben Frederik Willem de Klerknek, a dél-afrikai apartheidrendszer utolsó államfőjének, hogy 27 évi raboskodás után engedjék szabadon Nelson Mandelát,

az apartheid ellen harcoló Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) legendás vezetőjét.

Azt is tudni, hogy 1986-ban az apartheid akkori elnöke, Pieter Willem Botha, akit nem fűzött semmilyen rokoni szál a most elhunyt politikushoz, megrótta Pik Bothát, mert azt találta mondani, hogy Dél-Afrikát egyszer majd fekete bőrű vezető irányítja.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×