INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 21. szerda
Hajna, Sámuel

dél-afrika

fajvédő

külügyminiszter

elhunyt

Meghalt Roelof Pik Botha

Infostart / MTI

Nyolcvanhat éves korában Pretoriában meghalt Roelof Frederik "Pik" Botha, az egykori dél-afrikai fajvédő rendszer külügyminisztere - jelentette pénteken a helyi sajtó.

Fia, Piet Botha a News 24 dél-afrikai hírportálnak számolt be arról, hogy apja - aki már három hete beteg volt, szeptembertől kórházban ápolták - péntekre virradóra elhunyt.

Külügyminiszterként Pik Botha volt az apartheidrendszer külföldön leginkább ismert képviselője, "nemzetközi arca".

Tizenhét évig állt a dél-afrikai diplomácia élén, 1977-től az apartheidrendszernek véget vető 1994-es választásokig. Részt vett a demokratikusan megválasztott Nelson Mandela, Dél-Afrika első fekete elnökének kormányában, a bányászati minisztériumot vezette. Két évvel később, 1996-ban - 19 év után - véget ért megszakítás nélküli miniszteri karrierje, miután pártja, a fajvédő rendszert 1948-ban hivatalossá tevő búr Nemzeti Párt kivonult az nemzeti egységkormányból.

Botha ragadványneve, a Pik afrikaans nyelven pingvint jelent, azért kapta, mert frakkot viselve hasonlított ehhez a madárhoz.

Ő javasolta 1990-ben Frederik Willem de Klerknek, a dél-afrikai apartheidrendszer utolsó államfőjének, hogy 27 évi raboskodás után engedjék szabadon Nelson Mandelát,

az apartheid ellen harcoló Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) legendás vezetőjét.

Azt is tudni, hogy 1986-ban az apartheid akkori elnöke, Pieter Willem Botha, akit nem fűzött semmilyen rokoni szál a most elhunyt politikushoz, megrótta Pik Bothát, mert azt találta mondani, hogy Dél-Afrikát egyszer majd fekete bőrű vezető irányítja.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018