eur:
394.67
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pexels

"Egy férfi, egy nő": érdektelenségbe fulladt a romániai népszavazás

Két napon át lehetett voksolni a házasságvédő népszavazáson, így is csak egy megyében volt meg az érvényességi küszöb. Pászkán Zsolt, a romániai Eurokom sajtófigyelő szolgálat igazgatója az InfoRádiónak nyilatkozva biztos benne: a sok vesztes közül a legnagyobb az egyház.

Az urnákhoz járuló választók csaknem 92 százaléka igennel voksolt Romániában a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alkotmányba iktatásáról rendezett, de az alacsony részvétel miatt érvénytelenül zárult kétnapos népszavazáson - derült ki a központi választási bizottság (BEC) hétfőn közzétett, a távirati iroda által bemutatott részeredményeiből. A BEC hétfő reggel 9 óráig a választókörzetek 98,3 százalékából származó adatok feldolgozása nyomán azt közölte, hogy

az alkotmánymódosítást 3 millió 460 ezer választó (91,61 százalék) támogatta, 240 ezer (6,42 százalék) ellenezte, 74 ezren (1,97 százalék) pedig érvénytelen szavazatot adott le.

Szombaton és vasárnap 3 778 716 állampolgár, a névjegyszékben szereplők

20,96 százaléka adta le voksát.

A referendum érvényességéhez a választói névjegyzékben szereplők legalább 30 százalékának kellett volna szavaznia.

Pászkán Zsolt, a romániai Eurokom sajtófigyelő szolgálat igazgatója az InfoRádiónak elmondta: sok mítoszt lerombolt a népszavazás, sok vesztese van és nagyon kevés győztese.

"A legfőbb vesztes még csak nem is a kezdeményező Koalíció a Családokért, hanem a Nemzeti Liberális Párt, ahol a népszavazás után indul a felelősök keresése" - mondta el Pászkán. Mint fogalmazott, a román ortodox egyház is nagyot veszíthet a történeten, mert bár nem volt kezdeményezője, a pátriárka csak két nappal a voksolás előtt foglalt állást, és mivel

majdnem ugyanannyi aláírással kezdeményezték a népszavazást, mint ahányan végül mellé is álltak a hétvégén, kiderült, hogy az egyház nem tudott semmit sem hozzátenni az ügyhöz. "Ez pedig megkérdőjelezi a társadalmi súlyát és a finanszírozását is"

- mutatott rá Pászkán.

A legalacsonyabb részvételt egyébként (8,5 százalékot) Kovászna megyéből jelentették:

itt 15 500 választó járult az urnákhoz, az "igenek" aránya 90,69 százalék volt. Hargita megyében a jogosultak 11,12 százaléka voksolt: a 30 ezer szavazó 91,9 százaléka támogatta az alkotmánymódosítást.

A részvétel egyetlen megyében, az észak-kelet-romániai (bukovinai) Szucsavában haladta meg a 30 százalékot: itt 185 ezer választó járult az urnákhoz, több mint 95 százalékuk igennel voksolt arra, hogy a család "egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon" alapuljon, meggátolandó az azonos neműek házasságkötésének legalizálását.

A referendum érvénytelensége nyomán

a román alkotmány családról rendelkező szakaszában megmarad a nemsemleges "házaspárok" fogalom.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×