eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: pixabay

Kis-Benedek József: változóban a terrorizmussal kapcsolatos gondolkodásmód Amerikában

A terrorizmus elleni küzdelem továbbra is központi kérdés a világpolitikában. Bár 2001. szeptember 11-e után az Egyesült Államok háborút hirdetett a terrorizmus ellen, ma nagyobb veszélynek tart egyes nagyhatalmakat – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a nemzetbiztonsági szakértő.

Lényeges változások történtek az Egyesült Államokban 2001. szeptember 11-ét követően, pedig ott azóta nagy támadás nem volt – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára szerint a hatóságok komoly szigorításokat vezettek be: megpróbálták felszámolni a különböző hálózatokat, megerősítették az FBI-t és figyelemmel kísérték a külföldön folytatott Amerika-ellenes tevékenységeket is.

Szigorították a beutazás és a pénzbevitel szabályait.

„Nem úgy van, mint Európában, hogy nekimegyek a határnak, átmegyek és ott vagyok”

– fogalmazott a szakértő, hozzátéve: az amerikaiak sokkal érzékenyebbek a terrorizmussal szemben. Fokozták az NSA, a Nemzetbiztonsági Ügynökség működését, ráerősítettek a lehallgatásokra. A külföldi képviseleteket is megerősítették, „manapság külföldön az amerikai nagykövetségek úgy néznek ki, mint egy erőd”.

Kis-Benedek József ugyanakkor úgy látja, hogy

sok európai országba könnyen be lehet jutni olyanoknak is, akik nem jó szándékkal érkeznek.

A nemzetbiztonsági szakértő kiemelte: Európában konkrétan behatárolható, hogy mely országban mennyi terrortámadást követtek el. Arról is beszélt, hogy bár figyelni kell az illegális migrációra, az adatok szerint a merényletek zömét mégis inkább a bevándorlók azon leszármazottai követik el, akik már Európában születtek. Szervezetten végrehajtott támadás viszont az utóbbi időben kevés volt. Bár az al-Kaidá kiszorult Afganisztánból, megjelent az Iszlám Állam – tette hozzá.

A terrorfenyegetettséget bonyolítja, a terrorizmus elleni harcot pedig nehezíti, hogy a szervezetek rejtett hálózatokat építettek ki és illegalitásba vonultak. Bár Kis-Benedek József szerint a szervezeti háttér hiánya miatt a terrorcsoportok Európában nagy merényleteket nem tudnak megszervezni, a fenyegetettséget és a félelmet fenn tudják tartani – mindezt azért, hogy a lakosság úgy érezze: bárhol, bármikor történhet támadás.

Változó szemlélet

Változóban van a terrorizmussal kapcsolatos gondolkodásmód az Egyesült Államokban – emelte ki a nemzetbiztonsági szakértő. Az amerikai politikában érzékelhető egy fordulat, miszerint az amerikai elnök a terrorizmust egyre inkább kezelhető problémának tartja, ugyanakkor nagyobb veszélynek gondol olyan nagyhatalmakat, mint Oroszország vagy Kína. Míg Észak-Korea felé nyitottak, addig például Kínát támadják.

„A terrorizmus helyett most egyes államokat próbálnak beállítani ellenfélnek vagy ellenségnek”

– fogalmazott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.

Kis-Benedek József szerint az európai felfogás nincs szinkronban az amerikaival: a NATO ugyanis a tömegpusztító fegyverek gyarapítása mellett érvel, míg az Európai Unióban a fő kihívást a terrorizmus elleni harc jelenti. A szakértő kiemelte: az európai országok jelentős része rá van utalva az oroszokkal vagy akár Iránnal való gazdasági kapcsolatra, az Egyesült Államok pedig szankciókat vezetett be utóbbival szemben, sőt a vele együttműködőkkel szemben is korlátozásokat helyezett kilátásba.

A nemzetbiztonsági szakértő kiemelte: az orosz Távol-Keleten kedden kezdődött hadgyakorlat – amelyben 300 ezer katona vesz részt és az utóbbi évtizedek legnagyobb művelete – nem jelenti kizárólag a terrorizmus elleni fellépést; egyfajta erőfitogtatásként is felfogható. Arra figyelmeztetve a Nyugatot, hogy szükség esetén akár államok közötti háborúra is készek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×