eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Frankfurt, 2018. augusztus 2.Kiszáradt földön takarítanak be krumplit Frankfurt közelében 2018. augusztus 2-án. A Németország nagy részén uralkodó tartós hőség és aszály miatt a mezőgazdasági termelők országos szövetsége előrejelzésében katasztrofális következményekre figyelmeztet. (MTI/AP/Michael Probst)
Nyitókép: MTI/AP/Michael Probs

Mentőövet dob a német kormány az aszály miatt csődbe került gazdáknak

Mintegy 340 millió eurót mozgósít a kormány a vissza nem térítendő támogatásokra, mert a hőség és az aszály tízezer gazdaságot taszított a csőd szélére.

Támogatási programot indít a német szövetségi kormány az utóbbi hónapok rendíkvül meleg és csapadékszegény időjárása miatt csődveszélybe került mezőgazdasági termelők megmentésére. A szerdai kormányülésen hozott döntés szerint a tartományokkal együtt mintegy 340 millió eurót (110 milliárd forint) mozgósítanak.

A nyári betakarítási munkák eredményei alapján megállapítható, hogy országos léptékű válság sújtja a német mezőgazdaságot, ezért a tartományi kormányok mellett a szövetségi kormánynak is részt kell vennie a károk enyhítésében - mondta a berlini kormányülés után Julia Klöckner szövetségi mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter.

Mint mondta, a rendszeres feljegyzések kezdete,

1881 óta az idén mérték a legnagyobb úgynevezett hőmérsékleti anomáliát Németországban,

az átlaghőmérséklet egy kivételesen hosszú időszakban, tavasztól egészen július végéig rendkívül magas volt, majd egy szárazsággal sújtott "extrém hőhullám" következett.

A hőség és az aszály nagyjából 10 ezer gazdaságot taszított a csőd szélére.

Támogatásukra a szövetségi kormány 150-170 millió eurót biztosít, az érintett tartományok kormányai pedig együtt ugyancsak ekkora nagyságrendű összeget. A programban várhatóan 14 tartomány vesz részt. A vissza nem térítendő támogatás azoknak a gazdálkodóknak jár, akik 30 százalékot meghaladó kiesést szenvedtek el.

Káruk jóval nagyobb, mint a segítség, nagyjából 680 millió euró lehet, de az állam nem tud "teljes körű casco biztosítást" nyújtani

- emelte ki a miniszter.

A szövetségi kormány legutóbb 2003-ban indított mentőprogramot országos léptékű aszálykárok miatt bajba került gazdáknak, akkor 80 millió eurót fordítottak támogatásukra.

A mezőgazdasági termelők országos szövetségének friss adatai szerint a gabonatermés 35,6 millió tonna volt, ami több mint tízmillió tonnával elmarad az utóbbi öt év 47,9 millió tonnás átlagától. Jelentős visszaesés várható a burgonya-, és a cukorrépa-termesztésben, és mindenekelőtt a takarmányozásra használt növények termesztésében. Így az állattenyésztők is súlyos helyzetbe kerültek, sokan takarmányhiánnyal küzdenek.

Németország több régióját már hónapok óta aszály sújtja, Berlinben és a főváros körül elterülő Brandenburg tartományban például április óta nem hullott számottevő csapadék.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×