eur:
390.84
usd:
358.96
bux:
72582.59
2024. július 19. péntek Emília

Észtországnak egyelőre elég volt a NATO-gyakorlatból

Az észt védelmi miniszter felfüggesztette a légi hadgyakorlatot, mert egy spanyol vadászgép véletlenül rakétát indított az ország légterében.

Jüri Luik egy Tallinnban elmondta, hogy a rakétát nem találták meg, de nincsen tudomásuk arról, hogy az bármilyen személyi sérülést okozott volna. Jelenlegpróbálják kideríteni, mi is történt pontosan. A spanyol védelmi miniszter és a spanyol fegyveres erők parancsnoka bocsánatot kért az eset miatt. Juri Ratas észt kormányfő beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, akinek aggodalmát fejezte ki az incidens miatt.

Egyelőre annyit tudni, hogy a spanyol légierő Eurofighter Typhoon típusú, jelenleg Litvániában állomásozó gépével kedd délután történt az eset, Észtország délnyugati részében, ahol engedélyezett az ilyen gyakorlat. Az AMRAAM típusú, levegő-levegő rakéta nem talált el semmilyen repülőgépet. A gyakorlórepülésen részt vett két másik francia katonai gép.

Az incidens a gyakorlórepülések övezetében, az észtországi Pangodi települése felett történt, és az Eurofighter egy levegő-levegő rakétát indított el északi irányban. A 3,7 méter hosszú, 18 centi átmérőjű rakéta tíz kilogrammos robbanótöltettel volt felszerelve, önmegsemmisítő rendszerben működött, amely még a levegőben megsemmisíti a töltetet, és Tartu városától északra zuhanhatott a földre.

A hatóságok még keresik a maradványokat és figyelmeztették a környléken élőket, hogy a ha rábukkannak a maradványokra, ne nyúljanak hozzá, távolodjanak el tőle és értesítsék a hatóságokat.

Címlapról ajánljuk
A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk
Mezőgazdaság

A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk

A 2022-es évhez hasonlóan idén is fennáll a veszélye annak, hogy a forróság akár egy százalékkal csökkentse a hazai GDP-növekedést – mondta az InfoRádióban a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza. Regős Gábor szerint leghamarabb október-november környékén derülhet ki, hogy az agrárium a harmadik negyedév végéig milyen mértékben járul hozzá a GDP alakulásához.

Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×