eur:
393.86
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Frankfurt, 2018. augusztus 2.Kiszáradt földön takarítanak be krumplit Frankfurt közelében 2018. augusztus 2-án. A Németország nagy részén uralkodó tartós hőség és aszály miatt a mezőgazdasági termelők országos szövetsége előrejelzésében katasztrofális következményekre figyelmeztet. (MTI/AP/Michael Probst)
Nyitókép: MTI/AP/Michael Probs

Nem lélegezhetnek fel a németek

A hét közepén tetőzik majd Németországban a már most is csak nehezen elviselhető kánikula, hőmérsékleti rekord is megdőlhet. Több folyó kiszáradt, az Odera úgy leapadt, hogy át lehet sétálni benne Németországból Lengyelországba.

Tovább tart és csak a hét közepén tetőzik a kánikula Németországban, akár új melegrekordot is mérhetnek majd. A hőség és az aszály egyre súlyosabb gondokat okoz, Brandenburg tartományban már a folyók kiszáradásával fenyeget.

A Schwarze Elster 18 méter széles medrét általában két méter magas vízoszlop tölti meg a Senftenberg nevű város közelében, most viszont egy több kilométeres szakaszon porzik a meder, és itt-ott kagylóhéjak és haltetemek borítják.

A Schwarze Elster az első folyó, amely Németország egyik leginkább aszályos vidékén részlegesen kiszáradt. A tartomány többi természetes vize sincs jó állapotban, pedig Brandenburg a 3000 taváról és 32 ezer kilométer hosszúságú víziút-hálózatáról is híres.

A Németország és Lengyelország közötti határfolyón, az Oderán hetek óta szünetel a hajóközlekedés,

a vízállás 115 centiméterre süllyedt, így már gyalog át lehet kelni az egyik országból a másikba.

A Spree vízellátása is veszélyben van, a csapadékszegény időkben utánpótlást biztosító tározók vizének 65 százalékát már beleeresztették a folyóba, hogy ne kelljen korlátozásokat bevezetni, és a készletek legfeljebb még egy hónapig tartanak ki.

A szövetségi meteorológiai szolgálat adatai szerint a 2018-as nyári hőség és aszály történelmi léptékű, július eleje óta szokatlanul magas az átlaghőmérséklet,

július közepe óta hőhullám sújtja Németországot, és sok helyütt tavasz óta nem volt számottevő csapadék.

A száraz, meleg időben sok helyütt vészesen algásodnak a folyók és a tavak, és tömeges a halpusztulás. Máshol erdőtüzekkel küzdenek. A szintén az ország északkeleti részén fekvő Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban például a hatóságok hét végi összesítése szerint eddig 1300 hektáron kapott lángra a növényzet. A legnagyobb tűzvész július elején volt a Gross Laasch nevű községnél, ahol egy olyan erődben keletkezett tűz, amelyben sok második világháborús lőszermaradványt rejt a talaj. A tűzoltók négy napon keresztül küzdöttek a lángokkal.

A tűzveszély miatt számos településen betiltották a németek egyik kedvenc nyári szórakozását, a szabadtéri grillezést. Berlinben akár ötezer euró (1,6 millió forint) büntetéssel sújthatják a tilalom megszegőit.

A mezőgazdaságban katasztrofális hatásokkal számolnak. A karácsonyfa-termesztésre szakosodott erődgazdálkodók országos szövetségének egy hétfőn ismertetett előrejelzése szerint

az ország keleti és északi részén a legfiatalabb csemeték 100 százaléka kiszáradhat,

mert nem elég mély a gyökérzetük az aszály túléléséhez, így néhány év múlva karácsonyfa-ellátási nehézségek keletkezhetnek.

Az előrejelzések szerint a napokban folytatódik a kánikula, a hét közepén 39 Celsius-fokot is mérhetnek, és előfordulhat, hogy megdől a 2015. augusztus 7-én a bajorországi Kitzingenben mért 40,3 fokos melegrekord. A hét második felében enyhülés következhet, de a hűvösebb, 25-30 fokos hőmérsékletű levegő heves viharokkal érkezhet meg Németország déli és nyugati részére.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×