eur:
394.3
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Megegyezett Szíriáról Izrael és Irán

Orosz közvetítéssel sikerült megegyeznie Izraelnek és Iránnak Szíria ügyében. A perzsa állam részben enged a zsidó állam követelésének, és minden katonáját visszavonja a Golán-fennsík 85 kilométeres, úgynevezett déli feszültségcsökkentési övezetéből.

A megállapodás betartására az Iránnal szövetségben a közös vazallusnak számító Bassár el-Aszad elnökért harcoló oroszok vállaltak garanciát, de a közvélemény szerint ezek betartása már kérdéses, hiszen ugyanezek a milíciák szépen el tudtak vegyülni Szíriában a kormányhadsereg emberei közt is korábban - idézte a Reuterst a Zoom.

Alekszandr Lavrentyjev különmegbízott szerint azonban nagyon fontos, hogy Irán és szövetségesei ne “idegesítsék” Izraelt, mert csak így lehet véget vetni az iráni érdekeltségű bázisok és Iránból Libanon felé tartó hadianyag-szállítmányok elleni menetrendszerű támadásoknak.

Izrael eredetileg nagyobb részről akarta eltüntetni az irániakat.

Izrael továbbra is Irán teljes kivonulását szeretné

Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el a Golán-fennsíkot, az ottani demilitarizált övezetet pedig az 1973-as arab-izraeli háborút követően hozták létre.

A Hezbollah libanoni síita szélsőséges szervezet tévécsatornája, az al-Manar kedden azt közölte: a szíriai kormányerők teljesen visszafoglalták a Jarmúk folyó völgyét, és teljes hosszában a szíriai hadsereg ellenőrzése alá került a demilitarizált övezet határa.

A Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet egy hete még azt jelentette, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő elutasította az iráni katonák szíriai állomásoztatásának korlátozására vonatkozó orosz javaslatot, amely arra vonatkozott, hogy az iráni katonák csak Izrael határától számított 100 kilométeres zónán túl állomásozhassanak Szíriában.

A lap értesülése szerint múlt hétfői tárgyalásukon Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ezt ajánlotta az izraeli kormányfőnek. A Háárec szerint a mintegy kétórás találkozón a felek Irán szíriai jelenlétéről szóló térképeket egyeztettek és hírszerzési információkat ismertettek az álláspontjuk alátámasztására.

Az izraeli televízió egy kormányzati tisztségviselőre hivatkozva azt közölte, hogy Netanjahu megerősítette: hosszú távon az iráni csapatok, valamint a teheráni vezetés által támogatott külföldi milíciák teljes kivonását követeli Szíriából. Az izraeli kormányfő amellett is kitartott, hogy Iránnak ki kell vonnia a nagy hatótávolságú rakétáit és légvédelmi eszközeit is Szíriából.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×