eur:
393.85
usd:
369.08
bux:
65872.89
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Stephen K. Bannon, Donald Trump amerikai elnök volt kampányfőnöke és vezető stratégája Trump ,,Amerika az első” politikája és hatása Közép-Európára címmel előadást tart az Európa jövője című kétnapos nemzetközi konferencia első napján a Várkert Bazárban 2018. május 23-án. A tanácskozást a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Századvég Alapítvány szervezte.
Nyitókép: Soós Lajos

Steve Bannon Európában tevékenykedik

Az uniós intézményekben félelmet, Európa populistának bélyegzett pártjaiban pedig izgalmat váltott ki Steve Bannon bejelentése, miszerint egy Európai Unió megbénítására is alkalmas szervezetet hozott létre.

Az Európai Parlament liberális frakcióját vezető Guy Verhofstadt a Twitteren ment neki Donald Trump egykori főstratégájának: szerinte az amerikai képtelen lesz a kontinensre importálni „a gyűlölettel teli politikáját”, ugyanis valamennyi európait kísért a múlt „rémálomszerű nacionalizmusa”. Talán Verhofstadt kirohanásánál is többet mond, hogy az Európai Bizottság nem kommentálta az unió bedöntésére irányuló mestertervet - írta a Magyar Idők.

Sajtóforrások szerint Európa elitellenes pártjaiban viszont annál nagyobb visszhangra lelt az üzenet. A Politico a flamand nacionalista párt, a Flamand Érdek egyik politikusát idézte, aki szerint Bannon „valamennyiünket jól ismer”, tehát kiterjedt kapcsolatai vannak az európai politikai spektrum jobb – és szélsőjobb – oldalán. Csak néhány pártot említve: az Alternatíva Németországnak (AfD), a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Összefogás, a Svéd Demokraták, illetve Matteo Salvini olasz belügyminiszter Ligája is a potenciális szövetségesek között van.

A brit Nigel Farage szintén felkerült a sokszínű listára, miután egyik extanácsadója vezető szerepet tölt be Bannon mozgalmában, ráadásul a Mr. Brexitként emlegetett politikus a Reuters szerint máris tárgyalóasztalhoz ült az amerikaival.

Steve Bannon és alapítványának – amely a Mozgalom nevet viseli – hosszú távú céljai egyelőre nem ismertek, csak annyi biztos, hogy első győzelmüket a jövő májusi európai parlamenti választások alkalmával szeretnék elérni – méghozzá minél több nacionalista érzelmű szavazó mobilizálásával.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×