eur:
392.81
usd:
368
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay.com

A fenntarthatóságot és az innovációt támogatná az unió

Az Európai Unió hétéves, 94 milliárd eurós programot indítana az innovációs és kutatási pályázatok támogatására. Ez lenne a Horizont Európa program, amelyről a tagországok szakminiszterei kedden, Bécsben értekeztek először.

A Horizont Európa elnevezésű bizottsági javaslatcsomag az Európai Unió következő hétéves költségvetési ciklusára vonatkozik. Célja a kutatás és az innováció hozzájárulását növelni a közös gazdasági versenyképesség növeléséhez. A programról Marc Lemaitre, az Európai Bizottság regionális és várospolitikáért felelős főigazgatója is beszélt egy budapesti konferencián, hangsúlyozva: a program első része az innovációra koncentrál.

„Ez technológiai innovációt, digitális fejlesztést, vagy például egy kis- és középes vállalkozás modernizálását jelenti.

A másik a fenntarthatóság, ami lehet környezeti és éghajlati is. Egy jobban összekapcsolt Európa a célunk, amiben benne van például a szállítási infrastruktúra, a nagy hálózatok, de a városi mobilitás is” – fogalmazott.

Marc Lemaitre elmondta: szeretnék, ha a programban lenne egy minimális cél is. A javaslat szerint legkevesebb 35 százalékot szánnánk az innovációra és minimum 30 százalékot a fenntarthatóságra „Könnyebb lesz olyan projekteket finanszírozni, amelyeket a Horizont Európa programban kiválónak minősítettek ugyan, de abban a programban nem finanszírozható” – tette hozzá. A Horizont Európa javaslatcsomagról kedden Bécsben először tartottak megbeszélést a tagállami kutatási miniszterek.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára az InfoRádiónak elmondta: a javaslatcsomag a Horizont 2020 program folytatása, tehát a kutatásfejlesztésre és az innovációra költhető uniós támogatásokat ezen keresztül osztják majd szét. A magyar kormány álláspontja szerint

a kelet-közép-európai és a mediterrán országoknak nagyobb arányban kellene részesülniük ezekből a juttatásokból

– tette hozzá.

„Mindenki berak a közösbe valamennyi pénzt – így Magyarország is –, de a kelet-közép-európai régió nem is tud annyit kivenni vagy közel annyit tud csak kivenni ebből az elosztási mechanizmusból – a kutatási-fejlesztési és innovációs pénzekből –, mint amennyit betesz” – hangsúlyozta az államtitkár, aki szerint a támogatás egyik célja, hogy a peremországok felzárkózását segítse.

György László kiemelte: az EU költségvetése szinte minden területen csökken, a Horizont Európába áramló pénzek azonban növekednek. Az államtitkár hozzátette: a cél az, hogy a programra pályázva minél több pénzt nyerjen vissza Magyarország abból, amit a kohéziós alapból elvesztett.

„Kicsi és nyitott gazdaság a magyar, a tudományos közösségünk is kicsi.

Tudomásul kell venni azt, hogy míg nálunk pár tízen gondolkodnak egy-egy kutatási területen, addig máshol egy ugyanilyen területen több százan vagy akár több ezren” – fogalmazott.

György László szerint arra kell fókuszálni, amiben a hazai kutatás-fejlesztés erős, illetve a hazánkban hiányzó, világtrendnek számító területeken is erősíteni kell. Utóbbira példa a mesterséges intelligencia és a big data.

A magyar kormányzat részben támogatja a programjavaslat-csomagot, azonban egyelőre nem látják azt, hogy lesz ebből konkrét stratégia – jegyezte meg az államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×