eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 24. szombat Szökőnap
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Jeruzsálemben 2018. július 19-én.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: a biztonság a legfontosabb kérdés

Azonos módon látják a 21. század néhány kérdését az izraeli miniszterelnökkel, így a biztonság, a terrorizmus elleni harc, a határvédelem kérdését és a modern kori antiszemitizmus problémáját - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Jeruzsálemben.

A kormányfő Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel közösen adott sajtónyilatkozatában kiemelte: egyetértenek, hogy a biztonság a legfontosabb kérdés, és minden nemzetnek joga van saját biztonságához, és kötelességük, hogy a polgáraiknak megadják a biztonságot.

Kijelentette: Európa ma szenved a migrációtól és a terrorizmustól, és fel kell lépni e jelenségekkel szemben.

Orbán Viktor közölte: a modern kori antiszemitizmus erőteljes formái jelentek meg Európában, ma olyan időket élünk, amikor Nyugat-Európában nő, Közép-Európában pedig csökken az antiszemitizmus.

Magyarországon továbbra is zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben

- közölte a miniszterelnök.

Közölte: a zsidó származású polgárok Magyarországon a kormány védelme alatt állnak, és "büszkék vagyunk", hogy a zsidóságát nyíltan vállaló emberek biztonságban érezhetik magukat Magyarországon.

Sokat tettünk a zsidóság kulturális újraépítése érdekében, zsinagógákat újítottunk fel, támogatjuk az oktatást - mutatott rá.

Mint mondta,

készen állnak az együttműködésre az antiszemitizmus visszaszorítása érdekében.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Magyarország mindig fellép azért, hogy a nemzetközi szervezetek Izraellel szemben fair, kiegyensúlyozott és elfogulatlan módon járjanak el.

Jeruzsálem, 2018. július 19.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (j3) megbeszélést folytat Jeruzsálemben 2018. július 19-én. Balra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b), Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (b4).
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Orbán Viktor miniszterelnök (b2) és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (j3) megbeszélést folytat Jeruzsálemben. Balra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b), Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (b4). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A nemzetközi fórumokon továbbra is szorosan együttműködünk Izraellel - mondta.

A gazdasági kapcsolatokat illetően a kormányfő közölte: a gazdasági együttműködés erős, Magyarországon 200 izraeli cég működik, ezek ötezer embernek adnak munkát, és elsősorban a modern technológiákban tevékenykednek.

A miniszterelnök azzal a kéréssel fordult izraeli partneréhez, hogy támogassa a jövőre megrendezendő magyar kulturális évadot az országban.

"Van mit megmutatnunk"

- mondta a magyar kultúráról.

Azt is kérte az izraeli kormányfőtől, hogy támogassa a magyar nyelvű közösség múzeumának létrehozását Izraelben. "Nem pénzt, csak jóindulatot és támogatást kérünk" - mondta.

Orbán Viktor emlékeztetett: izraeli kollégája tavaly többnapos látogatást tett Budapesten, ezt viszonozza most.

Jelentősége van annak, hogy Izrael állam alapításának 70. évfordulóján történik ez a miniszterelnöki látogatás Izraelben - közölte.

Úgy vélte, a kiemelkedően jó kétoldalú kapcsolatok részben a két miniszterelnök személyes együttműködésének köszönhető, annak, hogy mindkét ország élén patrióta kormányfő áll.

Megjegyezte: jövőre lesz a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 30. évfordulója, ezt megünnepelik.

A miniszterelnök később Reuven Rivlin államfővel tárgyal, majd találkozik David Lau askenázi főrabbival, valamint felkeresi a Jad Vasem emlékközpontot, ahol koszorút is elhelyez, majd fát ültet el a Nemzetek Ligetében.

Netanjahu sok lehetőséget lát

A magyar kormány ellenzi az antiszemitizmust, és a magyar zsidók félelem nélkül élnek - jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a sajtónyilatkozatban.

Netanjahu azt mondta, hogy a magyar miniszterelnök látogatása nagyon fontos lépés a kétoldalú kapcsolatokban, és Orbán Viktor a visegrádi országokat is képviseli. Az izraeli miniszterelnök közölte: sok lehetőséget lát a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztésében.

Benjámin Netanjahu arról is beszélt, hogy a radikális iszlám veszélyt jelent a világra, az iszlám világban pedig Irán a legnagyobb ellenség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×