eur:
395.31
usd:
371.18
bux:
65093.91
2024. április 19. péntek Emma
Brüsszel, 2018. március 23.Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke sajtóértekezletet tart az Európai Unió tagállamai kétnapos állam- és kormányfői csúcstalálkozójának második napi ülése után Brüsszelben 2018. március 23-án. (MTI/EPA/Julien Warnand)
Nyitókép: JULIEN WARNAND

Donald Tusk az Egyesült Államok, Kína és Oroszország közös felelősségéről beszélt

Az Egyesült Államok, Kína és Oroszország kötelessége megakadályozni a kereskedelmi háborúkat - jelentette ki hétfőn Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, aki egyben arra szólította fel a három országot, hogy reformálják meg a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO).

Azt mondta, a WTO-nak új szabályokat kell kidolgoznia a technológia transzferre és az ipari támogatásokra.

A politikus - aki Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével együtt van Kínában, hogy találkozzon Li Ko-csiang kormányfővel a kínai és uniós vezetők éves párbeszédén - hangoztatta: tisztában vannak a világban történő változásokkal, és közös a felelősség ezeket jobb irányba alakítani.

Tusk a múlt héten határozottan bírálta Donald Trump amerikai elnöknek az európai szövetségesekkel kapcsolatos álláspontját. Azt mondta, Amerika becsülje meg szövetségeseit, miután nincsen belőlük olyan sok; gondoljon erre akkor, amikor majd Helsinkiben találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Tusk most Pekingben azt mondta, Európa, Kína, az Egyesült Államok és Oroszország közös felelőssége az, hogy ne rombolják le a világrendet, helyette a világkereskedelem megreformálásával javítsanak rajta. Hozzátette, felszólítja kínai vendéglátóit, valamint Trump amerikai és Putyin orosz elnököt, hogy lássanak neki az említett feladatnak. "Még van idő elhárítani a konfliktust és a káoszt" - mondta.

Az európai vezetőkkel tartott találkozón Li Ko-csiang arról beszélt, hogy országa még kiegyensúlyozottabb kereskedelmet szeretne az Európai Unióval, haladást kell elérni az EU-val a befektetési egyezményről szóló tárgyalásokon.

A pekingi Nagy Népi Csarnok nevű kongresszusi központban tartott sajtóértekezleten Juncker arról beszélt, hogy Kína tudja, miképpen kell megnyitnia gazdaságát, amit meg is tehetne.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×